1-1-e1669908198824-png
40201880_visao-saude-4322363-7991688-jpg

Një model inovativ shëndetësor në Seixal lejon që përdoruesit pa mjek familjar të asistohen

Terminet janë caktuar një ditë më parë, por njësia, e cila tashmë ka një numër të madh përdoruesish, ka nevojë urgjente për pajisje telefonike për të përshpejtuar procesin, pasi disa ankohen për vështirësi të mëdha në arritjen e tyre, e cila është krijuar për të qenë më e lehtë.

Nga ora 9:00 deri në 13:30, terminet mund të bëhen duke telefonuar në numrin 963739496, numër ky që shkëputet çdo ditë pas plotësimit të të gjitha vendeve vakante të ditës.

Një vit pas krijimit të saj, Via Verde Seixal ofron 150 konsulta ditore, nga ora 8:00 deri në 20:00, duke u shërbyer 45 përdoruesve pa një mjek të rregullt familjar. Në të njëjtën kohë, u krijua edhe Via Verde Almada, një "binjake" më e vogël që u shërben 000 përdoruesve.

Të dyja i përkasin grupit të qendrave shëndetësore Almada-Seixal.

Alexandra Fernandes, e cila për 25 vjet ishte mjeke familjare në Njësinë e Shëndetit Familjar Fernão Ferro, është koordinatore e Via Verde Seixal, e vendosur në Santa Marta do Pinhal (famullia e Corroios), dhe një nga krijueset e projektit inovativ që mori një përmendje nderi në Çmimin e Praktikave të Mira Shëndetësore dhe së fundmi u emërua nga Ministri i Shëndetësisë, Manuel Pizarro, si një model që do të përsëritet.

Me emocion dhe energji ngjitëse ai flet për një projekt që e sheh si një zgjidhje të menjëhershme dhe të përkohshme për mungesën e madhe të mjekëve të specializuar në mjekësinë e përgjithshme dhe familjare në komunën Seixal, në rrethin e Setúbal, si në të gjithë. vendi.

Në Seixal, shpjegoi ai në prononcimet për Lusa, këta përdorues kanë qenë më parë të shoqëruar në njësitë e kujdesit shëndetësor parësor, por kanë marrë kujdes që ai e konsideron të pamjaftueshëm, të ofruar nga mjekë jo të specializuar dhe të kontraktuar nga kompanitë e jashtme. Një situatë që ajo e përshkruan si “të patolerueshme” dhe që e shtyu të propozonte modelin e ri.

Ka qenë mospërputhja e profesionistëve të mjekësisë me përvojën shumëvjeçare në njësitë e shëndetit familjar, ajo që lindi modelin, ku përfshihen mjekë dhe infermierë të njësive të tjera.

“Me entuziazmin e tre-katër profesionistëve të tjerë nga njësitë e shëndetit familjar të komunës, përkatësisht infermierëve dhe një kolegu im që është edhe asistent i lartë i diplomuar, i propozuam ACES-it tonë krijimin e njësive të pazakonta që i quajtëm Via Verde Health. Projektet”, shpjegoi ai. .

Në modelin e zakonshëm organizativ, çdo ekipi familjar (mjek dhe infermier) i caktohet një listë me 1 deri në 650 përdorues, por në këtë model ekziston një ekip fiks që u shërben të gjithë përdoruesve.

Synimi ishte ofrimi i kujdesit sa më të mirë shëndetësor me burimet njerëzore dhe materiale në dispozicion, në kushtet e mungesës së mjekëve të familjes.

Ata ndodheshin tashmë në pavionet e parafabrikuara të ofruara nga bashkia, por sot kujdesen në një godinë të re, me 16 zyra ku asistohen përdoruesit e 90 kombësive.

Me Alexandra Fernandes, infermierja e specializuar Olívia Matos, një profesioniste e cila gjithashtu bëri një karrierë në Njësinë e Shëndetit të Familjes Fernão Ferro, ka qenë gjithashtu aty që nga fillimi.

“Motivimi i madh ishte të mendonim se mund të kontribuonim në një përgjigje dhe në aspektin infermieror është një projekt shumë interesant, një sfidë, sepse çdo ditë vijnë përdorues të rinj dhe një popullatë shumë e re”, tha ai.

Por gjithçka nuk është rozë, thotë koordinatorja Alexandra Fernandes, së bashku me drejtorin e ACES-Almada Seixal, Alexandre Tomás, i cili përshëndeti projektin që në fillim, dhe Komisionin e Përdoruesve të Seixal, i cili vlerëson idenë, por tërheq vëmendjen. nevoja për të investuar më shumë për të kapërcyer dobësitë, teknike dhe njerëzore.

José Lourenço, nga Komisioni i Përdoruesve të Seixal, njeh vlerën e shtuar të shërbimit, por tërheq vëmendjen për nevojën për të mbajtur profesionistë, veçanërisht sepse mjekët që ofrojnë shërbime këtu fitojnë më pak se ata që punojnë në një njësi shëndetësore familjare.

Një pretendim i mbështetur edhe nga Alexandre Tomás, drejtori ekzekutiv i ACES, i cili është shumë i lumtur që ka profesionistë që janë vënë në dispozicion për të dhënë këtë përgjigje, por që i vjen keq që nuk mund të japin stimuj për t'i mbajtur ata.

“Ne e kuptojmë se kjo përgjigje duhet të ketë një kornizë të re nga ministria [da Saúde]. Nuk është ende një njësi funksionale, duhet të sigurohemi që profesionistët të mbeten në këtë fushë, në të kundërt largohen”, tha ai.

Megjithatë, edhe pse më pak tërheqës nga pikëpamja ekonomike, ka mjekë që zgjedhin këtë njësi, edhe pse kanë pasur sfida për të tjerët.

Ky ishte rasti i João Capelinha-s, një mjek i specializuar së fundmi në mjekësinë e përgjithshme dhe familjare, i cili, megjithëse i ftuar në një njësi tjetër, zgjodhi të qëndronte në Via Verde Seixal, sepse u identifikua menjëherë me projektin.

“Projekti këtu ishte shumë tërheqës”, shpjegoi ai, duke shtuar se fakti i pritjes së njerëzve që deri atëherë nuk kishin pasur ndjekje adekuate mjekësore, e bën më stimulues rolin e tyre.

Ai pranon se për sa i përket shpërblimit, projektet e Njësive të Shëndetit Familjar janë më tërheqëse, por megjithatë zgjedhja ka rënë mbi këtë njësi.

“Ndjehem sikur po bëj diçka vërtet të rëndësishme”, tha ai.

Sa i përket João Batalheiro, specialist i mjekësisë së përgjithshme dhe familjare dhe i pensionuar së fundmi, projekti korrespondonte me atë që ai donte të bënte pas daljes në pension: kujdesin për të sëmurët pa mjek.

Një ditë, ai merr një telefonatë nga Alexandra Fernandes duke e pyetur nëse dëshiron t'i bashkohet një projekti që synon t'u kthejë njerëzve pak dinjitet dhe t'i pengojë ata të rreshtohen në orën katër të mëngjesit për takime.

“Kam pritur në radhë. U kombinua kështu. Ky projekt është një përgjigje ndaj dështimit të qeverisë”, tha ai, duke shtuar se tani është çliruar nga burokracia në një formë tjetër dhe po bën atë që i pëlqen vërtet: “të trajtojë të sëmurët”.

GC // MLS

Artikujt e fundit