1-1-e1669908198824-png
40258839_wm-8626174-6223882-jpg

Një paradë karnavalesh për t'u dhënë zë fëmijëve të Ponta Delgada

Javën e kaluar, në famullinë e Fajã de Baixo, Ponta Delgada, një imitim i këngës tipike të ujërave qethëse, zogjve që vërshojnë brigjet e ishujve Azores, u këndua nga fëmijët e moshës 6 deri në 11 vjeç, të cilët qarkullonin rreth një palme. pemë, duke ngritur pankarta me parulla.

“Jo më drogë”, “Nuk duam më turizëm”, “Lumturi dhe dashuri”, “Mos hidhni mbeturina në bar”, ishin disa nga mesazhet e pranishme të premten, në paradën e cila ishte kulmi i një jave. proces i gjatë, fillimi i të cilit i ngjante një demonstrate, organizuar në kuadër të Academia Humana, programi i trajnimit për kandidaturën e Ponta Delgada për Kryeqytet të Kulturës Evropiane.

Nga Qendra Kulturore Natália Correia, procesioni u drejtua drejt sheshit të kishës Fajã de Baixo. Fëmijët, me kostume shumëngjyrëshe, evokuan poezinë e Natália Correia-s dhe kënduan këngë origjinale, si "Rock da Galinha Assassina" ose parodinë "Funk da Fajã de Baixo".

Parada, e shoqëruar nga momente koreografike dhe të tjera lirie, pasoi stafetën e Lívia Diniz, artistes që organizon "blloqe karnavalesh" në Brazil me mijëra fëmijë dhe që ishte në São Miguel për dhjetë ditë shprehimisht për nismën e titulluar "Nëse këto rrugët ishin tonat..."

“Fëmijët erdhën, krijuan personazhe magjikë dhe filluan të bënin kostume për personazhet, duke ndërtuar universin e tyre. Një koncept u krijua për çdo personazh dhe një koncept për 'bllokun' [desfile],” shpjegoi Lívia Diniz për agjencinë Lusa.

Më “i rëndësishëm” se shfaqja finale ishte “procesi gjatë gjithë javës”. Fëmijët ndërtuan kostumet e tyre dhe vendosën, së bashku, për konceptin e procesionit përmes një asambleje që përcaktonte llojin e muzikës, ritmet dhe organizimin e procesionit.

“Në Kuvend disa mbrojtën që parada të ketë vetëm muzikë rock, të tjerët jo. Pas diskutimit, disa ndryshuan mendje. Pastaj ata votuan për të zgjedhur rrahjet. Kjo është pjesë e një procesi eksperimentimi me demokracinë pjesëmarrëse”, nënvizoi ai.

Prandaj, krijimi i sfilatës së modës u përpoq të tërheqë imagjinatën individuale të fëmijëve duke "forcuar" "dimensionin kolektiv".

“Në mënyrë që ata [si crianças] të formojnë qëndrimin dhe diskursin e autoriteteve politike. Këto organe politike nuk kanë pse të mërziten. Të bësh politikë, të marrësh vendime kolektive, nuk ka pse të jetë e mërzitshme. Mund të jetë argëtuese. Është kjo farë e vogël që po përpiqemi të mbjellim”.

Matilde Oliveira, 7 vjeç, ishte mes fëmijëve që iu bashkuan paradës, duke mbajtur një poster që bënte thirrje për refuzimin e drogës. Ai krijoi një kostum 'gatoleta', një përzierje mes një mace dhe një fluture, dhe tregoi se i pëlqen shumë karnavalet sepse është 'sinonim i dashurisë dhe gëzimit'.

“Ishim në një aktivitet që duhej të shkruanim diçka për të përmirësuar rrugët. Meqenëse njerëzit kanë shumë probleme me drogën, një mënyrë për të përmirësuar situatën ishte që njerëzit t'i thoshin jo drogës,” tha ai.

Tashmë Maria Santos, 6 vjeç, e veshur si një flutur blu, shfrytëzoi rastin për të alarmuar "djemtë e tjerë të ndotjes" në ishull.

“Posteri im thoshte se doja më pak ndotje për botën dhe më pak makina në rrugë. Makinat ndotin mjedisin dhe më shqetësojnë plehrat”.

Në paradë ka disa mesazhe. Joaquim Batista, 6 vjeç dhe i veshur si "Super Hero Joaquim", kërkoi "paqe dhe dashuri" sepse mbron se "njerëzit duhet të jenë më të dashur dhe të lumtur".

Sofia Albergaria, një "balerin me flokë të artë dhe të kuq", vuri në dukje kritikat ndaj turizmit: "Posteri im thoshte se turizmi është i keq sepse ndot shumë qytetin dhe ishullin tonë".

Projekti, i cili inkurajon pjesëmarrjen qytetare të fëmijëve, pati bashkëpunimin e maestro Marco Torre dhe Habitat, një platformë për reflektim në ishullin São Miguel.

Drejtori artistik i kandidaturës së Ponta Delgada për Kryeqytetin Evropian të Kulturës në 2027 (puna e së cilës nuk përfundon deri në mars, megjithëse Évora tashmë është shpallur fituese), António Pedro Lopes, e justifikoi projektin me nevojën për të krijuar “oferta të afta për të fuqizimin e njerëzve. fëmijë".

“Në thelb, ka të bëjë me të kuptuarit se si të rriturit mund të mbështesin ëndrrën, imagjinatën dhe të kontribuojnë për ta bërë fëmijën një qytetar aktiv, që ka një zë dhe diçka për të thënë, që ka një imagjinatë dhe një mënyrë për të kontribuar në botë.

António Pedro Lopes theksoi veçanërisht "procesin e të mësuarit" të fëmijëve gjatë gjithë seancave, ku u bë një përpjekje për të "sfiduar dimensionin qytetar" të të vegjëlve përmes një konteksti festiv.

“Karnavali është gjithashtu një shkollë dijeje që sjell shumë njohuri dhe në fund tregon një histori. Ai bashkon një komunitet rreth një historie, me përmbajtje sociale ose kritike”.

Në këtë drejtim, Lívia Diniz beson se nëse të rriturit "i lënë vendin spontanitetit dhe gëzimit" të fëmijëve, transformimi i shoqërisë "do të ishte shumë më komod".

“Fëmijët janë si një çarje në kohë. Ata kanë akses në informacione të caktuara nga të cilat ne nuk përfitojmë sepse nuk i lejojmë të shprehen. Kur e hapim këtë hapësirë ​​dëgjimi, duke u dhënë fëmijëve mundësinë të provojnë të ardhme të ndryshme, hapen botë të reja.”

Në thelb, dhe siç kënduan vetë fëmijët, bëhet fjalë për ndërtimin e një të ardhmeje me "liri në zemër": "ajo që dua është e ardhmja, pa mure e vrima, me ananas që plasin dhe krijesa për të shpikur".

RPYP // TDI

Artikujt e fundit