fatima-santuariodefatima-kishë

Duke ndjekur 3 barinjtë e vegjël, do të gjeni rrugën drejt "Zonjës më të ndritshme se dielli". Shenjtërorja e Fatimes! Ndodhet në Cova da Iria, në qytetin e Fatima, komuna Ourém, Portugali.

E quajtur nga Kisha Katolike si faltorja e Zojës së Rruzares së Fatimes, ajo i bën nderim Zojës së Fatimes.

Shenjtërorja dhe kapela

Santuario Nossa Senhora de Fatima

Ky qytet, një vend pelegrinazhi ndërkombëtar, merr mijëra vizitorë çdo vit. Në vitin 2018, viti i njëqindvjetorit, kishte 10 milionë.

Historia pas saj, sipas besimit katolik, daton në vitin 1916 dhe përfshin tre fëmijë barinj. Lucia dhe kushërinjtë e saj të vegjël, Francisco dhe Jacinta, kishin një vizion të një engjëlli që i përgatiti ata për shfaqjen e parë të Virgjëreshës Mari.

Më 13 maj 1917, në majë të një lisi të shenjtë, Virgjëresha bëri shfaqjen e saj të parë. Pastaj një herë në muaj deri në tetor. Shenjti u transmetoi fëmijëve mesazhe këmbënguljeje, besimi dhe paqeje. Ajo gjithashtu u kërkoi atyre që të falnin rruzaren dhe që të ndërtohej një kishëz për nder të saj.

Shumë kohë përpara se Kisha të njihte atë që kishte ndodhur, vendi filloi të tërhiqte besimtarët. Më në fund, një kishëz e vogël u ndërtua në vendin e shfaqjeve, në Cova da Iria, e cila është ende sot në shenjtëroren e Fimatima.

fatima-santuariodefatima-kishë (3)
Capelinha das Orações, ndërtuar në vendas das aparições de la Vierge Maria, na Cova da Iria

Trindada Basílica da Santíssima

Pikërisht përpara është tempulli katërt më i madh katolik në botë për sa i përket kapacitetit. Bazilika e Trinisë së Shenjtë. Një ndërtesë moderne që ka konfigurimin e saj në formë rrethore dhe ngjyrë të bardhë, me gurin që e mbulon, që vjen nga ky rajon dhe njihet si e bardha e detit.

fatima-santuariodefatima-kishë (4)
Santuario Nossa Senhora de Fatima

Cruz Alta

Jashtë bazilikës do të shihni Kryqin e Lartë ose Cruz Alta, e cila është 34 metra e lartë. Ai zëvendësoi Kryqin e Lartë të vjetër, 27 metra të lartë, të ngritur për të shënuar fundin e Vitit të Shenjtë 1950/1951.

fatima-santuariodefatima-kishë-cruzalta
Cruz Alta dhe skulptura në nderim të Papës Joao Paulo II

Në zonën e jashtme ka një eksplanadë, ku gjatë natës mund të zhvillohet procesioni i dritës së qirinjve.

Ekziston gjithashtu një galeri nëntokësore me kapelë, dy tërheqje dhe një muze, përgjegjës për ekspozitën e përhershme (Fatima Luz e Paz), në ndërtesën e presbiterisë.

Dyqane artizanale

Duke dalë nga faltorja, pranë hyrjes së saj, ka disa dyqane të vogla, njëra pranë tjetrës.

Dyqane artizanale në Fátima
Dyqane artizanale në Fátima

Ju mund të blini suvenire të tilla si rruzare, fotografi, zinxhirë çelësash, pajisje shtesë, imazhe të Virgjëreshës.

fatima-boutique-crafts-portugal (2)
Dyqane artizanale në Fátima

Nëse keni kohë, vende të tjera interesante për të vizituar në këtë rajon janë: Muzeu Cera, Muzeu Arte Sacra, Muzeu Vida de Cristo dhe Kalaja Ourém.

Nga Mayara Rods