1-1-e1669908198824-png
40224128_wm-8062934-7179559-jpg

Kujtimet e fëmijërisë dhe diktaturës bëjnë premierën e "Fonte da Raiva" në Teatro S. Luiz.

Në strukturën e shfaqjes “Dances to a pagan God”, të dramaturgut britanik të lindur në Irlandën e Veriut, veprimi i të cilit zhvillohet në vitin 1936, në Irlandën rurale, Cucha Carvalheiro ka “shartuar” “kujtime të lumtura” të fëmijërisë së tij, frymëzuar nga kur kaloi pushimet në fshatin Beira të babait të tij, Pindelo de Silgueiros, në komunën e Viseut, shtoi aktorja dhe regjisori.

Ishte një fshat thuajse mesjetar, prej graniti dhe një nga më të varfërit në Portugali, gjë që bëri që babai i tij të emigronte në Angola në fillim të shekullit të XNUMX-të, ku u dëshmua të ishte një "vendbanues shumë i veçantë", sepse "ai ishte në favor të pavarësisë së Angolës dhe ndihmoi Lëvizjen Popullore për Çlirimin e Angolës [MPLA]”, vuri në dukje drejtori, pas një prove për shtyp në sallë.

Pa qenë fare “një shfaqje autobiografike”, Cucha Carvalheiro luan në shfaqje, duke luajtur rolin e Amelisë, vajzës së një nëne të bardhë dhe një babai me ngjyrë, e cila kthehet në rrënojat e shtëpisë ku lindi. Fshati i varfër Fonte da Raiva – saktësisht –, dhe më ngjall kujtime të verës së vitit 1962, kur isha një fëmijë tetë vjeç, në atë kohë të të gjitha ndryshimeve, në mes të një diktature, mes kolonializmit të luftës dhe emigracionit. , një vit pas fillimit të konfliktit në Angola, aneksimit të Goas nga India dhe sulmit në anijen Santa Maria, e cila u përball me autokracinë e Salazar.

Në skenë, në një hapësirë ​​skenike me një shtëpi të rrënuar, kryqëzohen mbetjet e një kuzhine, një oborr spanjol, graniti dhe myshk, personazhe të frymëzuar nga të afërmit e autores dhe situatat që ajo kujton. Ato shfaqen në “mënyrat e të thënit” apo në Mardi Grasin e përmendur, kur banorët e fshatit Beira visheshin dhe shkonin “për të larë rrobat e pista në fshat, që ishte një moment tmerri”.

Origjina afrikane e nënës, stërgjyshja zezake dhe dy kushërinjtë e saj të parë, gjithashtu me ngjyrë, janë frymëzim për këtë pjesë.

Emigracioni masiv që ndodhi në Portugali në vitet 1960, puna me rrogë e siguruar mbi të gjitha nga gratë, për shkak të rekrutimit të burrave për luftën, që la “nuset” beqare, Portugalinë salazariste në vlera, mentalitete dhe sjellje janë realitet.

Pesë motra - mësuesja Assunção, Augusta, Adelaïde, Aurore dhe Ana, nënë beqare (nga Amélia) -, vëllai i tyre, misionari At Afonso, studenti universitar José Morais, zezak dhe babai i Amélia-s, plotësojnë personazhet nga "Fontain of Tërbim”.

Një figurë qendrore e “Fonte da rage” është edhe telefonia, përmes së cilës tezet dhe mbesa dëgjojnë muzikën që vjen nga Lisbona dhe programin “Hora da saudade”, në të cilin transmetohen mesazhet e ushtarëve portugez që luftuan në Afrikë.

Për rëndësinë e punës me të cilën ajo rikthehet në skenën ku debutoi si aktore, Cucha Carvalheiro tha se do të donte të bënte një shfaqje për rrënjët dhe jetën e saj. Fillimisht, është "ndoshta" "tërheqja" e planifikuar nga pandemia e Covid-19.

Një kujtim që e çoi atë të "bëjë asgjë të parashikuar në të ardhmen", por të "kthehet pas", një karakteristikë e mundshme e "plakjes" ose sepse ajo është në një fazë ku, "në parim", ajo "nuk ka më të kaluar". . sesa e ardhmja”.

Pa adoptuar ligjërimin dogmatik, pasi "stili" i saj është "asgjë" dhe as që konsideron se "teatri është i mirë për këtë" - duke pasur parasysh se "teatri është edhe argëtim" - aktorja dhe regjisori pohon se ka përgatitur një tekst me subkoshiencë. subjekte “të përshtatura në një klimë të kujtesës së fëmijërisë”.

Sepse, siç thotë misionari në shfaqje “ne jemi paraardhësit apo paraardhësit e brezave të ardhshëm”, përfundoi ai.

Teksti i "Fonte da Raiva" përbëhet nga skena të shkurtra të ndërthurura me ndërhyrjen e Cucha Carvalheiro, i cili i drejtohet audiencës, në një proces ku e kaluara dhe e tashmja ndërthuren, "në përpjekje për të ribërë kujtime të lumtura që fshihnin kohë të errëta.

Përveç Cucha Carvalheiro, Bruno Huca, Inês Rosado, Joana Campelo, Júlia Valente, Leonor Buescu, Luís Gaspar dhe Sandra Faleiro interpretojnë "Fonte da Arage". Asistent regjisor është Miguel Sopas.

Skenografia është e Pedro Jardim dhe Ana Vaz, të cilët kanë dizajnuar edhe kostumet, ndriçimin e Cristina Piedade dhe regjinë muzikore Madalena Palmeirim.

Në skenë në dhomën Luis Miguel Cintra deri më 12 shkurt, shfaqja do të shfaqet nga e mërkura deri të shtunën në orën 20 dhe të dielën në orën 17:30.

CP // MAG

Artikujt e fundit