Katedralja e Lisbonës (Santa Maria Maior)

Një pelegrinazh katolik në Portugali ju lidh me një traditë të gjatë dhe të nderuar të udhëtimit në vende të konsideruara si të shenjta dhe të shenjta. Nga fillimi i shekullit të 10-të, besimi se të vizitosh një faltore ose një vend të shenjtë, madje edhe aftësia për të prekur kockat ose sendet e njerëzve të shenjtë, do t'ju afronte më shumë me Zotin ishte bërë gjithnjë e më popullor dhe më i përqafuar.

Kjo është ajo që ka tërhequr pothuajse gjysmë milioni pelegrinë çdo vit në Compostela dhe në shenjtëroren e Apostullit Jakob. Më vonë do të ishte Lisbona dhe vendet që lidhen me Shën Antonin e Lisbonës të njohura edhe si Shën Antoni i Padovës.

Në fillim të shekullit të 13-të, pelegrinët erdhën në Fatime për të vizituar vendet ku Virgjëresha e Bekuar iu shfaq tre fëmijëve fshatarë: Lucia, Francesco dhe Jacinta. Shfaqjet filluan më 1917 maj 6 dhe vazhduan edhe 17 herë të tjera, duke përfunduar më 1917 tetor 100. Kështu, më shumë se XNUMX vjet më vonë, pelegrinët katolikë nga e gjithë bota ende vijnë në këto vende të nderuara për të reflektuar, lutur dhe ndarë modernen e tyre. shembuj se si vizitorët janë ndryshuar dhe shëruar në mënyra që ata kurrë nuk i imagjinonin.

Ky pelegrinazh shumë kuptimplotë në Gadishullin Iberik do t'i lejojë grupit tuaj të mblidhet me turmat në Fatima për procesin e ndezjes së qirinjve të mbrëmjes me Statujën e Pelegrinit, dhe gjithashtu të përjetojë klithmat e gëzueshme kur një person tjetër nga besimi më në fund kalon faltoren në shesh. në Kompostelë.

Fatima: një vend i dashur i shfaqjes Marian

Shenjtërorja e Zojës së Fatimes, vendi më i madh i pelegrinazhit në Portugali. E vendosur në Portugalinë qendrore, shenjtërorja e Zojës së Fatimës është bërë, me kalimin e viteve, vendi i katërt më i madh i pelegrinazhit katolik në botë, për shkak të shfaqjeve të Virgjëreshës Mari me tre barinj të vegjël në 1917. Është surreale të shohësh pikërisht vendi ku Zoja iu shfaq tre fëmijëve bari nga maji deri në tetor 1913, në një seri vegimesh që përfshinin profeci dhe thirrje për pendim dhe lutjen e Rruzares. Këto vizione përfunduan me diellin që kërcente nëpër qiell, i parë nga turmat 40 milje larg. Varret e shenjtorëve. Lucia, Jacinta dhe Francisco pushojnë në Bazilikën e Zojës së Rruzares. Aty pranë do të gjeni Bazilikën e Trinisë së Shenjtë, kisha e katërt më e madhe katolike në botë (Bazilika e Shën Pjetrit në Vatikan renditet e para). Një nga vendet më të njohura të pelegrinazhit katolik në botë, Fatima është një kujtesë e fuqishme që Zoja na shikon gjithmonë dhe na nxit t'i drejtohemi Birit të saj të shenjtë.

Santarém: peizazhe paqësore dhe kisha mesjetare

Duke qëndruar në majë të një pllaje, Santarém është një vëzhgim mbi rajonin pjellor ligatinor, Luginën e Tagus, e njohur për bujqësinë, blegtorinë dhe ndeshjet me dema. Qyteti përfshiu tokat e Urdhrit të Krishtit, i cili mbështeti financiarisht zbulimet portugeze. Është vendi ideal në Portugali për të zbuluar fshatrat rrotulluese dhe gjelbërimin e mrekullueshëm. Qyteti bujqësor është plot me kisha, duke përfshirë Kishën Misericordia, ku thuhet se një mikpritës eukaristik ka filluar të rrjedh gjak, dhe kishën Santa Maria de Marvila, e cila ka 65 pllaka mahnitëse, shumëngjyrëshe që dekorojnë brendësinë. Manastiri i Shën Françeskut është gjithashtu një pikë referimi e dukshme, duke shfaqur një shumëllojshmëri stilesh të artit mesjetar si barok dhe rilindje.

Alcobaca: shtëpia e Manastirit të famshëm Alcobaca

Themelimi i Manastirit Alcobaça, i vendosur në Portugalinë qendrore, është i lidhur ngushtë me fillimin e monarkisë portugeze. Kur Afonso Henriques u shpall Mbret Alfonso I në 1139, ai e bazoi ripushtimin e tij politik në kryqtarët dhe urdhrat fetarë. Paqja, bukuria dhe historia mesjetare ju presin në qytetin piktoresk historik të Alcobaça, shtëpia e kishës më të madhe në Portugali. Kjo kishë qëndron në truallin e Manastirit Alcobaça, një nga manastiret më të rëndësishme në Evropë gjatë Mesjetës, ku murgjit jetonin dhe mësonin dhe mbanin një bibliotekë të gjerë. I ndërtuar në vitet 1100, manastiri ishte struktura e parë portugeze që përdori vepra arti dhe arkitekturë të stilit gotik. Shumë anëtarë të familjes mbretërore portugeze janë varrosur brenda këtyre mureve, duke përfshirë mbretin e famshëm Pedro dhe zonjën e tij të vrarë Ines de Castro.

Batalha: fushëbeteja më e suksesshme e Portugalisë

Manastiri Batalha përkujton fitoren portugeze ndaj Kastilianëve në Betejën e afërt të Aljubarrota. Është ndërtesa më e rëndësishme gotike në Portugali dhe një nga më të rëndësishmet në Gadishullin Iberik dhe në Evropë. Ndërtesa gjithashtu shkaktoi stilin Manueline të arkitekturës. Westport ishte një nga pjesët e fundit që u përfundua dhe tregon ndikimin e arsimimit të hershëm të arkitektit në Francë. Megjithatë, timpani bazohet në traditën iberike. Një qytet i bukur i rrethuar nga përkushtimi i pasur Marian, Batahla dhe manastiri i tij i famshëm u krijuan për të festuar fitoren monumentale portugeze mbi Spanjën më 14 gusht 1385 pas Betejës së Aljubarrota, e cila siguroi pavarësinë e Portugalisë. Mbreti João I i kishte bërë një betim Virgjëreshës së Bekuar që të ndërtonte një manastir për nder të tij, nëse ajo i vinte në ndihmë. Si haraç, ai ndërtoi Manastirin e Shën Mërisë së Fitores (i quajtur popullor Manastiri Batalha) si dhe qytetin Batalha, që do të thotë betejë. Manastiri strehon shumë varre mbretërore, si dhe varrin e Henri Navigatorit.

Katedralja e Lisbonës (Santa Maria Maior): rr. Vendi i pagëzimit të Anthony of Padova

E ndërtuar në vitin 1147, Katedralja e Lisbonës, ose Santa Maria Maior, është një testament i qëndrueshmërisë. Ka përballuar më shumë se një fatkeqësi natyrore (përfshirë një tërmet!) dhe është rindërtuar disa herë, por ende qëndron e fortë, një fener besimi dhe frymëzimi për popullin portugez dhe të gjithë ata që vijnë këtu. shkoni atje. Dhe sa shpesh e shihni vallën e pagëzimit të një shenjtori? Legjenda thotë se Shën Antoni i Padovës u pagëzua në Katedralen e Lisbonës.

Kisha e rr. Anthony në Lisbonë: vendlindja e një shenjtori të dashur

Shumë njerëz habiten kur mësojnë se Shën Antoni, shenjt mbrojtës i dashur i gjërave të humbura, ka lindur në të vërtetë në Lisbonë, Portugali, dhe jo diku në Itali. Kisha Saint-Antoine u ndërtua pak mbi vendlindjen e tij. Një nga eshtrat e shenjtorit, një relike e rendit të parë, gjendet në kishë. Papa Gjon Pali II është ndër pelegrinët që vizituan këtë vend të shenjtë: ai erdhi në rrugën e tij për në Fatime për të falënderuar Nënën e Bekuar që i shpëtoi jetën kur u qëllua në 1981.

Nëse keni mundësinë, ndaloni në këto vende të mahnitshme kur jeni në Portugali. Ato ofrojnë një mundësi unike për të kultivuar besimin tuaj, për të përjetuar historinë dhe për të takuar të shenjtën!