1-1-e1669908198824-png
40243997_wm-2176074-7017971-jpg

Rui Rocha thotë se vendi po 'braktis' Kostën dhe PR e ka vënë qeverinë 'në orar'

“Ajo që ne vërtet duam është që pas zgjedhjeve të ardhshme vendi të bëhet një vend tjetër sepse modeli i qeverisjes që kemi nga António Costa, modeli i shoqërisë, modeli i ekonomisë është ezauruar dhe madje shohim që António Costa e ka tashmë. hoqi dorë nga vendi dhe vendi po heq dorë gjithashtu nga António Costa”, deklaroi, në një intervistë për agjencinë Lusa, Rui Rocha, i zgjedhur president i IL dy javë më parë gjatë një kongresi zgjedhor shumë të ndarë dhe të tensionuar.

Në analizën e Rui Rocha, kjo tërheqje është e dukshme në thelbin thelbësor të mbështetjes së António Costa-s kur shohim "mësues në rrugë ose mjekë që thërrasin një grevë", domethënë një "sfidë e madhe" për Shefin Ekzekutiv "që vjen nga natyra e tij". bazat". mbështetje, veçanërisht në shërbimin publik”.

“Mendoj se vetë nëpunësit civilë e kuptojnë se ky model menaxhimi shkon kundër interesave të tyre”, tha ai, duke parashikuar kështu “një erë ndryshimi”.

Pasi i kaloi një lloj 'çertifikate vdekjeje' një qeverie 'plotësisht të rraskapitur dhe të vdekur politikisht' në fjalimin përmbyllës të konventës, presidenti i ri i IL përsërit se ka shenja 'përkeqësimi të shpejtë' në ekzekutivin socialist, por refuzon ta bëjë atë në futurologji.

"Shumica absolute është e padobishme në vend, por mund të ndihmojë António Costa të mbajë vendin shumë përtej datës së skadimit të zgjidhjeve të tij politike", pranon ai.

Rui Rocha dëshiron të përmendë se vetë Presidenti i Republikës, Marcelo Rebelo de Sousa, "e ka vënë këtë qeveri me shumicë absolute në mandat, duke e vendosur vitin 2023 si një vit në të cilin duhet të prezantohet puna".

“Presidenti Marcelo Rebelo de Sousa foli për një shumicë që nuk ishte për laburistët dhe i jep këtë mundësi të fundit qeverisë António Costa, në vitin 2023, që të bëhet një shumicë absolute për laburistët. Besoj se Presidenti i Republikës është pak më optimist se unë”, tha ai, duke këmbëngulur në faktin se kjo qeveri dhe kryeministri i saj “nuk janë të reformueshëm”.

Pasi lideri liberal ishte shumë kritik ndaj performancës së Marcelo Rebelo de Sousa-s vitin e kaluar në mocionin e strategjisë globale që çoi në konventë, Rui Rocha thekson se "Presidenti i Republikës nuk ka hequr dorë ende nga António Costa sepse ai është në pritje. , por qartazi ka një pikëpamje më pak dashamirës se çfarë është ushtrimi i qeverisjes”.

“Siç tha kryeministri, qeveria e ka kuptuar dhe besoj se më në fund e ka kuptuar edhe Presidenti i Republikës”, tha ai.

I pyetur në lidhje me zgjidhjen e qeverisë të gjetur pas zgjedhjeve legjislative të 2015, e ashtuquajtura "mashtrim", kreu i IL pohon se ishte "një mjet i përdorur nga António Costa në atë kohë për të vënë veten në pushtet".

“Ne e pamë qartë, pavarësisht premtimeve, që António Costa, kur tani kishte një shumicë absolute, kishte thënë se do të përfshinte partitë false në këto zgjidhje, besoj se nuk e bëri. Të paktën PCP dhe Bloco de Esquerda u ankuan shumë për këtë,” shton ai.

JF // JPS

Artikujt e fundit