1-1-e1669908198824-png
40178351_wm-3901813-6151239-jpg

Rocha akuzon Kostën se nuk i ka dëgjuar rekomandimet e Marcelos për pyetësorin e 'mendimit të shëndoshë'

“[Temos] një kryeministër në arrati, që i del ca marifete, por më pas nuk pranon as të dëgjojë rekomandimet, të cilat janë rekomandime të logjikës së shëndoshë, të Presidentit të Republikës”, mbrojti lideri liberal.

Rui Rocha, i cili u zgjodh president i IL këtë fundjavë, u prit sot nga Presidenti i Republikës, Marcelo Rebelo de Sousa, në Pallatin Belém, i shoqëruar nga nënkryetarët Ricardo Pais Oliveira dhe Angélique da Teresa dhe Presidentja e Këshilli Kombëtar, Mariana Leitão.

Për presidentin e IL, “pasi ekziston një mekanizëm i tillë, atëherë nuk është e kuptueshme që të mos zbatohet për drejtuesit aktualë”. Prandaj ai akuzoi António Costa për "mospërputhje totale".

Rocha tregoi se tema e pyetësorit të aplikuar nga ekzekutivi për sekretarët dhe ministrat e rinj të mundshëm të shtetit u diskutua gjatë seancës dëgjimore dhe konsideroi se António Costa ishte në arrati.

“Dëshmia se ky është një nxitim kokëfortë sepse [o kryeministër] ai e aplikon këtë mekanizëm, pavarësisht nga vlera, për punonjësit e rinj, le të themi për rekrutët e rinj, por ai nuk do që të zbatohet për ata që janë tashmë në qeveri. Presidenti i Republikës ka folur tashmë për këtë temë. Ne e konsiderojmë këtë si dëshmi të përkeqësimit të situatës politike”, tha ai.

Udhëheqësi liberal kujtoi gjithashtu se IL paraqiti një mocion mosbesimi kundër qeverisë në dhjetor - i cili përfundoi duke u votuar këtë muaj.

“Zgjidhja që thotë Presidenti i Republikës është unike, ne e kemi kuptuar se ka zgjidhje të tjera të mundshme”, u mbrojt ai, duke theksuar se qeveria “është absolutisht e pakthyeshme”.

Presidenti i IL tha se kishte një "takim shumë të frytshëm" me Marcelo Rebelo de Sousa, gjatë të cilit ata diskutuan tema të tilla si ndryshimet në ligjin zgjedhor të parashikuara nga partia, procesi i rishikimit kushtetues ose Plani i Rimëkëmbjes dhe Rezistencës (PRR). duke theksuar se kjo “mundësi nuk mund të humbasë”.

Gjatë këtij takimi, Rui Rocha deklaroi gjithashtu se ka prezantuar dhe garantuar Marcelo "bashkëpunimin institucional dhe besnik të IL me Presidencën e Republikës" edhe pse "gjithashtu kërkues".

Të martën në Oeiras, Kryeministri këmbënguli se pyetësori i miratuar nga qeveria vlen vetëm për sekretarët e rinj të shtetit ose ministrat dhe se anëtarët aktualë kanë dhënë tashmë informacione për parlamentin dhe Gjykatën kushtetuese.

Kryeministri u përgjigj pasi u përball me idenë e Presidentit të Republikës, Marcelo Rebelo de Sousa, që anëtarët aktualë të qeverisë të plotësojnë edhe pyetësorin e aplikuar nga ekzekutivi për sekretarët dhe ministrat e rinj potencialë të shtetit.

ARL/JF (PMF/IEL) // JPS

Artikujt e fundit