1-1-e1669908198824-png
30060315_wm-2593582-4218153-jpg

PSD dëshiron të shohë nënshkrimin e kontratave mes Ministrisë së Kulturës dhe 15 komunave

PSD ka kërkuar sot nga Qeveria kontratat e nënshkruara në janar ndërmjet Ministrisë së Kulturës dhe 15 komunave për rikualifikimin e kinemave dhe qendrave të artit bashkëkohor, si pjesë e Planit të Rimëkëmbjes dhe Rezistencës (PRR).

Ministri i Kulturës Pedro Adão e Silva nënshkroi më 20 janar në Aveiro një sërë kontratash financimi PRR për rinovimin teknologjik të kinemave, të cilat parashikojnë një investim prej 23,2 milionë euro.

Sipas dokumentit të dorëzuar në Kuvendin e Republikës, socialdemokratët duan të kenë akses në "kontratat e bashkëpunimit ndëradministrativ (CIC)" të lidhura midis kujdestarisë dhe komunave Braganza, Braga, Lamego, Coimbra, Condeixa-a-Nova, Batalha. , Alcobaca dhe Mafra.

Përveç këtyre, kontratat e nënshkruara me bashkitë Aveiro, Coimbra, Idanha-a-Nova, Ílhavo, Leiria, Carregal do Sal, Server do Vouga dhe Viseu kërkohen për instalimin e pajisjeve të kinemasë dixhitale dhe videoprojeksionit.

Në dokumentin e dorëzuar në parlament, PSD-ja kujton se PRR ka një vlerë të përgjithshme të lidhur me kulturën, e cila “shinë 243 milionë euro, 150 milionë euro janë të destinuara për rritjen, ruajtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore dhe 93 milionë euro lidhen me tranzicioni dixhital i rrjeteve kulturore për modernizimin teknologjik dhe dixhitalizimin e arteve, letërsisë dhe trashëgimisë”.

Gjatë ceremonisë së nënshkrimit të mbajtur me Departamentin e Kulturës të Aveiro, gjithsej 155 kinema dhe qendra të artit bashkëkohor do të përfitojnë, në kuadër të PRR, nga rinovimi teknologjik, duke përfshirë blerjen e pajisjeve të projeksionit kinematografik dixhital (DCP) dhe video, u nënshkruan kontrata. për 42 pajisje në rrjetin portugez të teatrove dhe kinemave, duke përfshirë 27 bashki dhe entitete si Theatro Circo, në Braga dhe Universitetin e Coimbra.

Midis 42 vendeve ishin, përveç Teatro Aveirense, Centro Cultural Vila Flor, në Guimarães, Gnration, në Braga, Teatro Diogo Bernardes, në Ponte de Lima, Teatro Viriato, në Viseu, Convento São Francisco, Teatro Cerca e São Bernardo dhe Teatro Académico de Gil Vicente, në Coimbra, Teatro José Lúcio da Silva, në Leiria, Teatro Municipal Joaquim Benite dhe Teatro António Assunção, në Almada, Teatro Garcia de Leastheatro, Figura në Teatro, , në Faro, Teatro Municipal Baltazar Dias, në Funchal dhe Coliseu Micaelense, në Ponta Delgada.

Cine-Teatro São Pedro, në Alcanena, Theatro Gil Vicente, në Barcelos, Auditorium Komunal Augusto Cabrita, në Barreiro, Oficina Municipal do Teatro de Coimbra, Salla e shfaqjes së Shoqatës Eborae Música, në Évora, Raiano Qendra, e Idanha-a-Nova, Shtëpia e Kulturës së Ílhavo, Auditorium Komunal i Lagoas, Cineteatro i Monte Real, Leiria, Kinema-teatri i Ourém, Cine Teatro São João, në Palmela, Carregal do Sal Qendra Kulturore, Qendra e Arteve Performuese dhe Muzeu i Sixhadesë, të dyja në Portalegre, janë objekte të tjera që mbulohen nga kontratat e nënshkruara.

Nga gjithsej 42 salla koncertesh me financim kontraktual, ka edhe Cineteatro António Lamoso, në Santa Maria da Feira, Forumi Komunal Luísa Todi, në Setúbal, Qendra e Arteve dhe Argëtimit në Sever do Vouga, Auditorium António Silva dhe Centro Cultural Olga Cadaval, në Sintra, Teatro-Cine Ferreira da Silva, në Torres Vedras dhe Teatro Municipal në Vila Real.

Në komunën e Mafras, e cila do të presë Muzeun Kombëtar të Muzikës, ka katër objekte: auditori komunal Beatriz Costa, auditori komunal i Malveira, Casa da Cultura Jaime Lobo e Silva dhe Casa da Música Francisco Alves Gato.

Ende në fushën e "Tranzicionit dixhital të rrjeteve kulturore", përveç blerjes së pajisjeve të projeksionit dixhital për 155 kinema dhe qendra publike të artit bashkëkohor, PRR parashikon gjithashtu instalimin e Bibliotekës Kombëtare të Tingujve, Shtetit të modernizimit teknologjik. Konservimi dhe restaurimi, duke përfshirë Arkivin Kombëtar të Imazheve Lëvizëse, të Kinematekës Portugeze.

Blerja e pajisjeve të reja kompjuterike dhe sistemeve të informacionit për 239 biblioteka publike, krijimi i bibliotekave të lëvizshme online, digjitalizimi i koleksioneve, mbështetja për përkthimin e veprave letrare, botimi i 'audio librave' dhe 'ebooks', modernizimi dhe dixhitali. tranzicioni i librarive dhe krijimi i Platformës Elektronike të Huadhënies së Librit ishin masat e tjera të paralajmëruara nga Qeveria, në fushën e "Tranzicionit Dixhital të Rrjeteve Kulturore" të PRR-së.

AG (MSO/MAG) // MAG

Artikujt e fundit