1-1-e1669908198824-png
19634535_wm-5284614-2508636-jpg

PSD, Chega dhe IL duan tekste falas për të gjithë, por pa mbështetjen e shumicës

Diskutimi, i cili u zhvillua sot në seancën plenare në parlament, nisi nga një peticion me më shumë se 11 mijë firma që çoi në prezantimin e tre projektligjeve me të njëjtin objektiv: që të gjithë nxënësit të kenë akses në tekstet shkollore falas.

"Qeveria diskriminon studentët dhe familjet për ushtrimin e lirisë së tyre të zgjedhjes", filloi duke thënë Sónia Ramos, nga PSD, duke theksuar se kjo u sjell dobi nxënësve në shkollat ​​publike, ndërsa dëmton ata që zgjedhin arsimin privat.

Në prezantimin e nismës socialdemokrate, Sónia Ramos mbrojti se "Shteti duhet të jetë neutral dhe i paanshëm", por përkundrazi, PS "arrogon veten si edukatorja më e mirë" dhe e merr arsimin si një mekanizëm ideologjik.

Akuza për paragjykim ideologjik u dëgjua edhe nga stoli parlamentar i Nismës Liberale, ku Carla Castro deklaroi se shteti nuk duhet të diskriminojë studentët nga institucioni arsimor që ata ndjekin dhe mendoi se tekstet falas vetëm për nxënësit e shkollave publike është "një tjetër hap negativ" kundër. lirinë e zgjedhjes së familjeve dhe cilësinë e arsimit.

Nga ana e Chega-s, Gabriel Mithá Ribeiro tha se e majta "përdor shtetin si një armë lufte kundër autonomisë së shoqërisë", një argument nga i cili ai filloi të akuzonte qeverinë për indoktrinim nga "një politikë e izoluar tekstesh", pa drejtpërdrejt duke përmendur në fjalën e tij politikën e lirisë në diskutim, e cila i dha një paralajmërim nga Kryetari i Kuvendit të Republikës.

"Sot ai foli për gjithçka, përveç teksteve falas," tha Augusto Santos Silva, duke thënë se "largimi i dukshëm i deputetit nga tema e debatit" nuk respekton kërkuesit.

Në të majtë të Dhomës, palët ishin pak a shumë konsensuale. Që në fillim, PS hodhi poshtë argumentet se garantimi i teksteve falas vetëm për nxënësit në shkollat ​​publike diskriminon studentët privatë ose minon lirinë e zgjedhjes.

“Shteti nuk vë pengesa në zgjedhjen e lirë të familjeve, as nuk krijon kufizime në aksesin në shkollën publike”, deklaroi Palmira Maciel, duke shtuar se roli i tij është të garantojë karakterin e lirë dhe universal të arsimit të detyrueshëm, nëpërmjet publikut. sektor. .

Joana Mortágua, nga Bloco de Esquerda, foli gjithashtu në të njëjtën linjë, duke deklaruar se shteti "nuk duhet të financojë të gjitha kompanitë dhe sipërmarrjet në arsim" dhe se "nëse një familje e kupton se fëmija i saj nuk duhet të mos shkojë. në shkollën publike e cila pranon të gjithë dhe duhet të nënshkruajë një kontratë me privatin, duke iu nënshtruar rregullave të tregut”.

Siç theksoi edhe deputeti i bloquista, Rui Tavares, nga Livre, se institucionet arsimore në sektorin privat dhe atë kooperativ mund të zgjedhin të ofrojnë libra.

Për PCP, Alfredo Maia kujtoi propozimet e mëparshme të partisë për librat e mbështetjes falas, të dështuara nga PS me votat kundër Nismës Liberale dhe abstenimet e Chega-s dhe PSD-së, duke evokuar se "janë të njëjtët njerëz që pretendojnë tani të lirë". tekste shkollore për shkolla private.

PAN ishte i vetmi që iu afrua promotorëve. Inês de Sousa Real vuri në dukje se ka edhe familje në nevojë që, për çfarëdo arsye, zgjedhin arsimin privat, por nuk kanë tekste falas dhe gjithashtu konsideroi se masa mund të ketë një "karakter të rëndësishëm mjedisor", për shkak të ripërdorimit të librat.

Në fund të debatit, Sónia Ramos shtoi gjithashtu se "PS nuk kontrollon zgjedhjet e familjeve", të cilat duhet të respektohen dhe të mbështeten nga shteti.

MYCA // ZO

Lusa / Fundi

Artikujt e fundit