1-1-e1669908198824-png
39577283_wm-9154182-5502393-jpg

PR niset për në Maltë me shqetësime dhe për të krahasuar zgjidhjet me pasojat e luftës

Duke folur me gazetarët në Palácio de Belém, si pjesë e përkujtimeve të 5 tetorit, dhe pak çaste para se të nisej për në Maltë, Marcelo Rebelo de Sousa pranoi se pritjet e tij për takimin e 17-të të krerëve të shteteve të grupit Arraiolos "janë shqetësuese". “.

Presidenti i Republikës kujtoi se kur ishte në Londër, me rastin e funeralit të Mbretëreshës Elizabeth II, kishte vënë re tashmë shqetësimin e disa krerëve të shteteve, "disa sepse janë afër luftës", të tjerë sepse " vuajnë nga çështje ekonomike dhe sociale”.

“Gjermania, Italia dhe vende të tjera si kjo, që janë më larg, e vuajnë këtë situatë për një periudhë të pacaktuar dhe duan të diskutojnë se çfarë mund të bëhet dhe si të merren me të, çfarë zgjidhje ekzistojnë ndërkohë që nuk ka zgjidhje politike, çfarë është zgjidhja ekonomike dhe sociale”, nënvizoi ai, duke theksuar se lufta në Ukrainë i kalon parashikimet fillestare në kohëzgjatje, në paparashikueshmëri dhe në reagimet e opinionit publik.

Ai tha se do të takohej sot me presidentin polak dhe të enjten me krerët e shteteve gjermane dhe italiane dhe se do të përfitonte nga këto takime për të “kuptuar përgjigjet që ata po japin dhe do të japin” për të luftuar kundër krizës sociale. dhe kriza ekonomike që rezultoi nga lufta.

“Unë e di se ata janë shumë të shqetësuar për luftën në aspektin politik dhe ushtarak dhe në aspektin e efekteve te njerëzit në aspektin ekonomik dhe social dhe do të kuptoj se çfarë skenarësh kanë ata”, shtoi ai.

Ai tha gjithashtu se shpresonte të shihte sesi qeveria e António Costa do të përballet vitin e ardhshëm për sa i përket efekteve të luftës dhe se do të "krahasohet" me atë që po shohin presidentët e vendeve të tjera.

Marcelo Rebelo de Sousa pritet të mbërrijë në Maltë në orën 17:45 (16:45 në Lisbonë) dhe menjëherë pas kësaj do të ketë një takim dypalësh me Presidentin e Republikës së Polonisë, Andrzej Duda.

Në përfundim të këtij takimi, Presidenti i Republikës do të marrë pjesë në një darkë joformale të shtruar nga Presidenti i Maltës, George Vella, për nder të krerëve të shteteve të pranishëm në Valeta.

Këtë vit, takimi i Grupo de Arraiolos zhvillohet në Qendrën e Konferencave Mesdhetare, Valeta, të enjten, gjatë gjithë ditës.

Grupo de Arraiolos mbledh së bashku presidentët joekzekutivë të disa shteteve anëtare të Bashkimit Evropian çdo vit dhe ishte një nismë e nisur nga Jorge Sampaio, kur ai ishte President i Republikës.

SV/(SMA) // ACL

Artikujt e fundit