Pse sektori i modës dhe veshjeve është një nga më të shpejtë në rritje në Portugali kohët e fundit?

Më 19 mars 2022, ekspozita “Portugal Pop – A Moda em Português 1970-2020” filloi në Matosinhos, një qytet bregdetar pranë Portos. Për gjashtë muaj, qëllimi i kësaj ngjarje është të tregojë evolucionin e modës së veshjeve në Portugali gjatë pesëdhjetë viteve të fundit. Një nismë që dëshiron të tregojë se si ka evoluar vendi gjatë kësaj periudhe.

Duhet thënë se midis viteve 1970 dhe 2020, Portugalia kaloi disa trazira të mëdha politike: rënia e diktaturës në 1974, hyrja në Bashkimin Evropian në 1986 dhe rritja ekonomike pas hapjes së vendit. Ky zhvillim i fundit nuk është i palidhur me interesin e ripërtërirë për modën dhe veshjet në Portugali të vërejtur vitet e fundit.

Një standard më i mirë jetese

Në të vërtetë, modeli ekonomik portugez ka evoluar dhe sot qytetarët shohin se kushtet e tyre të jetesës përmirësohen çdo ditë falë fuqisë më të mirë blerëse. Ndryshimet në shoqëri janë të dukshme dhe shkaktojnë mënyra të reja konsumimi. Më pas, veshja bëhet një shqetësim shumë më i rëndësishëm, veçanërisht pasi zgjedhjet shumëfishohen për konsumatorët: të bindur për mundësinë e vendosjes falë rritjes së përgjithshme të standardit të jetesës, markat e gatshme mbërrijnë masivisht në Portugali.

Kështu, meshkujt ndjekin të njëjtat moda apo tendenca, pavarësisht nëse jetojnë në Lisbonë, Porto apo në një fshat fshati. Ata vlerësojnë koleksionet e reja dhe nuk hezitojnë t'u drejtohen markave të njohura kur kërkojnë një pantallona, si GAP, specialiste e veshjeve për meshkuj. Chinos, pantallona kargo, vrapim... Portugezëve u pëlqen të ndjekin trendet dhe në përgjithësi janë shumë të shqetësuar për pamjen e tyre për t'u dukur të veshur mirë dhe elegante.

Gjithnjë e më shumë të huaj vijnë në Portugali

I përkasin një shoqërie ku njerëzit pëlqejnë të kënaqin, portugezi duan të kultivojnë një imazh seksi. Aq më tepër kur bëhet fjalë për eksportimin e këtij imazhi ose përdorimin e tij si vitrinë kur të huajt vizitojnë Portugalinë. Që nga vitet 2010, Portugalia është tërhequr shumë turistë dhe punëtorë të largët. Lisbona, për shembull, përmendet rregullisht në destinacionet kryesore evropiane për t'u vizituar për një fundjavë të gjatë ose për t'u vendosur si një nomad dixhital. Ky ndërkombëtarizim ndihmon edhe zhvillimin e sektorit të veshjeve: të ndikuar nga të gjitha modat evropiane, portugezët duan të ndjekin lëvizjen dhe të qëndrojnë të lidhur.

Moda dhe dizajni në lëvizje të plotë në Portugali

Për më tepër, ka gjithnjë e më shumë stilistë në Portugali: Porto, për shembull, po bëhet një bastion i dizajnit të modës dhe është shtëpia e disa prej shkollave më të njohura të modës në Evropë. Kryesuesja ka mbetur prej kohësh Fatima Lopes, një modele dhe stiliste nga ishulli Madeira. E njohur për publikun e gjerë për krijimin e bikinit më të shtrenjtë në botë (rreth një milion euro) në ar dhe diamante në vitet 2000, ajo ka trajnuar që atëherë gjenerata të reja të stilistëve.

Gjithashtu, është interesant të nënvizohet se prej disa vitesh Portugalia është pohuar si a bastion i prodhimit të tekstilit në Europë. Duke lavdëruar prodhimin në Portugali, vendi dëshiron të promovojë konsumin etik dhe evropian të veshjeve. Një mënyrë për të promovuar, përsëri këtu, industrinë e veshjeve dhe për ta vendosur atë në qendër të shqetësimeve.