1-1-e1669908198824-png
francisco_calheiros-5978772-2410431-jpg

Aeroporti i ri. Francisco Calheiros kritikon numrin në rritje të opsioneve

Konfederata e Turizmit të Portugalisë (CTP) mbrojti sot se sa më shumë hipoteza të shtrohen për ndërtimin e aeroportit të ri të Lisbonës, aq më e vështirë do të jetë puna e komisionit teknik dhe aq më shumë do të marrë vendimi.

“Ne filluam me pesë hipoteza dhe tashmë kemi shtuar dy të tjera. Sa më shumë të vendosim, aq më i ndërlikuar do të jetë vendimi, aq më i vështirë do të jetë sepse të gjitha hipotezat do të duhet të studiohen […]. Kemi frikë se sa më shumë hipoteza të dalin, aq më e vështirë do të jetë puna e komisionit teknik të pavarur dhe aq më shumë mund ta vonojmë këtë proces”, tha presidenti i CTP, Francisco Calheiros.

Beja dhe Alverca hynë në listën e vendndodhjeve të mundshme për aeroportin e ri të Lisbonës, pas propozimeve drejtuar Komisionit të Pavarur Teknik (CTI) përgjegjës për Vlerësimin Strategjik Mjedisor, i cili do t'i analizojë ato, të avancuara në Lusa, më 28 janar, një nga koordinatorët e CTI. .

“Ne do të analizojmë opsione të tjera të cilat ndërkohë na kanë arritur edhe në formën e propozimeve […] dhe këtë e parashikon rezoluta e Këshillit të Ministrave, se ne kemi vendosur se cilat propozime të tjera do të analizojmë dhe, prandaj, do të analizojmë edhe ne, të paktën më shumë Alverca dhe më shumë Beja, të cilat tashmë na kanë ardhur”, tha ai në atë kohë, në një intervistë me Lusa, profesor Rosário Macário, anëtar i CTI.

Kreu i CTP-së, i cili po fliste sot për gazetarët në Lisbonë, në margjinat e inaugurimit të një sporteli dixhital me vlerën e humbur për shkak të mosvendosjes së një aeroporti të ri, theksoi se KTP kërkoi një vendim për një gjithsesi për një kohë të gjatë, pasi vendit nuk mund t'i duhen "50 vjet për të vendosur për një aeroport të ri", gjë që ai e konsideroi për të ardhur keq.

Francisco Calheiros tha se ai shpresonte se do të lindnin pak alternativa të tjera, duke treguar marsin si muajin në të cilin do të jetë e mundur të merret një vendim i parë.

“Le të shpresojmë se nuk kanë mbetur shumë alternativa, përndryshe, në një moment do të shkojmë nga pesë në shtatë, nga shtatë në 20 dhe nuk e di se ku do të përfundojmë […]. Jemi të sigurt se deri në fund të vitit do të kemi një vendim”, përfundoi ai.

CTI, anëtare e së cilës është Konfederata e Turizmit, ka profesorin Rosário Partidário si koordinator të përgjithshëm dhe ka një ekip prej gjashtë koordinatorësh teknikë, duke përfshirë profesorin e universitetit Rosário Macário, një specialist në planifikimin dhe funksionimin e transportit, i cili ishte përgjegjës për koordinimin e planifikimit zona e aeroportit. .

E krijuar në fund të vitit të kaluar, CTI, e instaluar në Laboratorin Kombëtar të Inxhinierisë së Ndërtimit (LNEC), në Lisbonë, aktualisht po dëgjon "të gjitha subjektet përkatëse për këtë temë", për të arritur në një sërë kriteresh që "do të të përdoret për të analizuar hipotezat e ndryshme”, shpjegoi Rosário Macário.

Raportet që përmbajnë gjetjet e CTI-së duhet të mbyllen deri në nëntor, pas së cilës ato kalojnë në fazën e diskutimit publik.

Artikujt e fundit