1-1-e1669908198824-png
39946936_wm-7717550-6657134-jpg

Përdorimi kompulsiv i mediave sociale rrit rrezikun e problemeve seksuale

Studimi, i kryer nga Rui Miguel Costa, një studiues në Qendrën për Kërkime William James, në Ispa, arrin në përfundimin se "sa më e lartë të jetë shkalla e varësisë nga rrjetet sociale, aq më e madhe është gjasat për të pasur probleme seksuale".

Tek meshkujt ka pasur rrezik më të madh për mosfunksionim erektil dhe pakënaqësi seksuale, ndërsa tek femrat rrezik më të madh për eksitim dhe orgazëm, si dhe për pakënaqësi seksuale dhe dhimbje gjatë seksit, tha sot hetuesi i agjencisë së lajmeve Lusa, e cila së fundmi. e publikoi hetimin në buletinin shkencor Journal of Sexual Medicine.

Studimi u zhvillua midis 2019 dhe 2021 dhe u fokusua në grupmoshën e re (18/30 vjeç) dhe heteroseksuale, tha studiuesi, duke shtuar se kampioni kishte 1.486 pjesëmarrës.

Në lidhje me qëllimin e sondazhit, Rui Miguel Costa nisi duke shpjeguar se vitet e fundit ka pasur “një sërë sondazhesh” që tregojnë se përdorimi shumë i shpeshtë i rrjeteve sociale shkakton probleme emocionale, ankth, depresion dhe vetmi.

“Ajo që nuk dihet shumë mirë, ose të paktën nuk ka pasur shumë vullnet për të pyetur, është nëse përdorimi shumë i shpeshtë i mediave sociale ndikon gjithashtu në funksionimin seksual”, tha ai, duke vënë në dukje se ishin bërë vetëm dy studime për këtë temë. , njëra në Iran dhe tjetra në Poloni, të cilat zbuluan se “përdorimi shumë i shpeshtë i mediave sociale lidhej në fakt me probleme seksuale”.

Studimi i kryer në Portugali kishte objektiva të ngjashëm, duke u përpjekur të "kuptonte nëse përdorimi më problematik, më i detyrueshëm i rrjeteve sociale shoqërohet me probleme seksuale", duke arritur në përfundimin se problemi prek si burrat ashtu edhe gratë, tha studiuesi, duke vënë në dukje se në studimet e mëparshme ata kishin vlerësuar vetëm problemet seksuale të femrave.

Megjithëse mekanizmat që shpjegojnë këtë situatë nuk janë ende të qarta, Rui Miguel Costa tha se "diçka duhet studiuar në të ardhmen", dhe se studimi tregon mundësinë e varësisë ndaj rrjeteve sociale duke ulur vëmendjen ndaj partnerit, duke krijuar ndjenja. e tërheqjes emocionale, me ndikim negativ në funksionin seksual.

“Është gjithashtu e mundur që rreziku i problemeve seksuale të rritet nga stresi dhe shqetësimi psikologjik që gjenerojnë ndonjëherë rrjetet sociale dhe këto dy shpjegime nuk përjashtojnë njëra-tjetrën”, theksoi ai.

Rui Miguel Costa e konsideron të nevojshëm moderimin e përdorimit të rrjeteve sociale dhe se përdoruesit “fillojnë të kuptojnë se ka një efekt toksik nga përdorimi i tepërt i tyre, si me alkoolin, duhanin, të cilët mund të shkaktojnë shqetësime emocionale, të shkaktojnë ndjenja të vetmisë, madje edhe në njerëz që kanë marrëdhënie të mira”.

“Është një fenomen shumë interesant dhe ndoshta për faktin se truri ynë ka evoluar gjatë miliona viteve dhe është gati të njohë një kompani kur ajo është fizikisht e pranishme”, shpjegon studiuesi.

"Duke insistuar sistematikisht në përpjekjen për t'u lidhur, jo vetëm për të marrë dhe transmetuar informacion, por për të pasur një ambicie më të madhe për t'u lidhur socialisht me të tjerët, truri ynë nuk merr plotësisht informacionin se është me dikë dhe që gjeneron ndjenja të vetmisë dhe ne. Tani dijeni se sa më shumë njerëzit përdorin rrjetet sociale, aq më shumë ndihen të vetmuar, gjë që është një gjë paradoksale,” argumentoi ai.

HN // JMR

Artikujt e fundit