1-1-e1669908198824-png

Zjarret. Qeveria thotë se gjithçka është gati, por paralajmëron rrezikun e një vere më të gjatë

Ministri i Mjedisit vlerësoi sot se njësitë publike po shkonin përtej objektivave të përcaktuara në zbatimin e planit të parandalimit të zjarrit, por paralajmëroi se vera e këtij viti mund të zgjasë deri në fillim të tetorit.

"Ne jemi të përgatitur për një kohë kur rreziku është gjithmonë më i madh," u tha João Pedro Matos Fernandes gazetarëve pas një takimi të Këshillit Koordinues të AGIF (Agjencia për Menaxhimin e Integruar të Zjarreve në Rurale), e cila u mbajt në Qendrën Kulturore Belém , në Lisbonë, dhe e cila u kryesua nga Kryeministri, António Costa.

Para gazetarëve, Ministri i Mjedisit mbrojti se, për këtë vit, parandalimi anësor, vendi shkoi "globalisht përtej objektivave të përcaktuara, përkatësisht në hapjen e brezave të ndërprerjes së karburantit".

"Nga ana tjetër, të gjitha burimet ajrore janë tashmë në dispozicion. Janë 60 prej tyre - dhe të gjithë janë të vendosur në vendet e duhura duke pasur parasysh atë që vlerësohet të jetë rreziku nga zjarri. Avioni është më i madhi nga të gjithë, me më shumë se 200 burra se vitin e kaluar, duke tejkaluar 12 trupa. Dhe ne kemi 000 dronë gjithashtu plotësisht të disponueshëm për veprime vëzhgimi, "tha ai.

Ende në lidhje me aspektin e parandalimit, anëtari i ekzekutivit madje pohoi se, deri në majin e kaluar, "më shumë se dyfishi i asaj që ishte planifikuar ishte bërë".

João Pedro Matos Fernandes më vonë mbrojti se për këtë vit "nuk ka asnjë lajm për ndonjë vonesë" në përgatitjen për periudhën e rrezikut nga zjarri në pyje, por paralajmëroi se kushtet e motit mund të jenë të pafavorshme.

"Temperatura tashmë është rritur shumë ditët e fundit dhe ne presim që ajo të jetë mbi normalen për sezonin gjatë ditëve të ardhshme. Parashikimet afatmesme dhe afatgjata të motit, edhe pse gjithmonë të gabueshme, tregojnë për një verë që mund të zgjatet, "theksoi ai.

Në këtë fazë, kreu i Ministrisë së Mjedisit vlerësoi se skenari i fundit të shtatorit dhe fillimit të tetorit "është ende një periudhë shqetësimi i madh" në lidhje me zjarret në pyje.

"Pasi që entitetet publike të bëjnë gjithçka që ishte e tyre, më takon mua t'i bëj thirrje Portugezëve të jenë shumë të kujdesshëm me përdorimin e zjarrit, të mos bëjnë zjarre në asnjë rrethanë në ditët kur ato janë të ndaluara dhe të jenë shumë të kujdesshëm. me përdorimin e makinerive bujqësore, "tha ai.

Gjatë konferencës për shtyp, Ministri i Mjedisit refuzoi të japë ndonjë garanci për atë që do të ndodhte gjatë muajve të verës, por përsëriti idenë se njësitë publike "me të vërtetë bënë atë që duhej të bënin".

"Nuk ka krahasim me pesë vjet më parë, për shembull, në lidhje me artikulimin midis shërbimeve të ndryshme, ose midis kapacitetit të secilit dhe mënyrës në të cilën ata ndajnë informacionin. Por ne kurrë nuk mund të pushojmë, sepse Portugalia është një vend me klimë mesdhetare, ku zjarret fatkeqësisht janë të shpeshta ”, shtoi ai.

Para gazetarëve, João Pedro Matos Fernandes iu referua gjithashtu faktit se rezoluta e Këshillit të Ministrave që miraton Planin Kombëtar të Veprimit për Menaxhimin e Integruar të Zjarreve në Zonat Rurale, me më shumë se 7, u botua në Diário da República. milion euro deri në vitin 000.

Pasi u miratua në mars nga Këshilli i Ministrave, Programi Kombëtar i Veprimit (PNA) i Planit Kombëtar të Menaxhimit të Integruar të Zjarrit në Zonat Rurale ishte më parë në konsultim publik.

PNA e Planit Kombëtar të Menaxhimit të Integruar për Zjarret Rurale (PNGIFR), deri në vitin 2030, bazohet në katër orientime strategjike, përkatësisht në rritjen e zonave rurale, kujdesin për territorin, modifikimin e sjelljes dhe menaxhimin efektiv të rreziqeve, sipas zgjidhjes së Këshilli i Ministrave.

Si pjesë e modifikimit të sjelljes, PNA synon të "zvogëlojë me 80% numrin e ndezjeve në ditët kur rreziku është më i madh", dhe menaxhimin efektiv të rrezikut të zjarreve rurale.

PNA ofron më shumë se 200 nisma, të cilat përcaktohen në 12 objektiva strategjikë që do të arrihen përmes 28 programeve dhe 97 projekteve, me një buxhet prej 7 milion euro.

Objektivat e Planit Kombëtar të Menaxhimit të Integruar të Zjarrit në zonat rurale janë mbrojtja e jetës së njerëzve, zvogëlimi i përqindjes së zjarreve prej më shumë se 500 hektarësh, për të zgjidhur nën 0,3% të totalit, dhe sipërfaqja e djegur e akumuluar gjatë periudhë e dekadës prej më pak se 660 hektarësh.

Artikujt e fundit