1-1-e1669908198824-png
16597642_visao-saude-3463971-6886681-jpg

Adoleshentët po largohen nga familja, flenë dhe ushtrojnë për të qenë 'online'

Të dhënat e sondazhit tregojnë se 93,3% e të rinjve kanë akses në ekranet gjatë natës në dhomën e gjumit dhe 54,9% priren të përdorin teknologjinë çdo ditë pak para se të bien në gjumë apo edhe të bien në gjumë, gjë që, sipas psikologut dhe studiuesit në Institutin Universitar (Ispa ) Ivone Patrão ka një ndikim në "higjienën e gjumit" dhe përqendrimin dhe vëmendjen në ditën ose ditët në vijim gjatë mësimeve.

Përdorimi i internetit ndikon edhe në dietën e tyre, ku 73,8% e të rinjve pranojnë se hanë vakte ose “snack” duke përdorur kompjuterin ose celularin, ku ushqimet më të konsumuara janë ëmbëlsirat (54,9%), produktet e qumështit (33,4%) dhe ushqimet e kripura. (37,8%), saktëson studimi, duke theksuar se 54,7% deklarojnë se nuk ushtrojnë asnjë aktivitet fizik.

Koordinatori i projektit Geração Cordão, Ivone Patrão, i cili kreu studimin në partneritet me Shoqatën Portugeze për Mbështetjen e Viktimave, thotë se këto të dhëna janë shenja shqetësuese dhe paralajmërojnë efektet e dëmshme që mund të kenë këto situata në planin afatmesëm dhe afatgjatë. . .

Nga të dhënat, studiuesit krijuan "një profil rreziku" i cili liston karakteristikat që lidhen me të rinjtë që paraqesin varësi të rëndë "online", me një ndikim negativ në shëndetin e tyre fizik dhe mendor, tha koordinatori i studimit në Lusa, i cili u zhvillua në vitin 2020 dhe synonte të vlerësonte ndikimin e përdorimit të internetit në shëndetin mendor, në një kampion prej 344 të rinjsh portugezë midis moshës 12 dhe 30 vjeç, me një moshë mesatare 21 vjeç.

Profili i përdoruesit me një varësi të rëndë "online" është i moshës nga 16 deri në 21 vjeç, është mashkull, shpesh ndjek shkollën e mesme, ka filluar në botën "online" në moshën tetë vjeç, nuk praktikon ushtrime, performancë të dobët në shkollë, nuk shoqërohet, shpenzimi i më shumë se gjashtë orësh në ditë në internet, dërgimi dhe marrja e të dhënave intime (sexting), kumari online dhe të qenit viktimë ose agresor (cyberbullying).

Studiuesi thekson se bëhet fjalë për të rinj, 24 orë në ditë i kushtohen botës “online” dhe se nuk ka ekuilibër me botën “offline” përsa i përket aktiviteteve.

Në rastin e ushqimit, ilustron ai, ata e privojnë veten të jenë në vakte me familjen për t'iu përkushtuar teknologjisë.

“Këto tre fusha, ushqimi, gjumi dhe stërvitja, të cilat janë kaq të rëndësishme për shëndetin tonë, janë fusha ku duhet të investojmë me të rinjtë në aktivitete “offline” për të promovuar një mirëqenie më të mirë tek këta të rinj”, tha ai. . .

Gati 47% e të rinjve pranojnë se përdorin celularin e tyre më shumë se 31 herë në ditë, shumica në rrjetet sociale, kryesisht në Instagram (92,7%), e ndjekur nga Tik Tok (51,2%) dhe Facebook (46,6%).

"Bota 'online' ka shumë tërheqës, shumë argëtim, ka shumë për të bërë dhe kërkuar me klikimin e një butoni dhe ka një karakter të shkëlqyeshëm socializues" kur luan me përdorues të tjerë. Megjithatë, 41,3% e të rinjve thonë se kanë pasur të paktën një episod shqetësimi “online” dhe një përqindje e madhe thonë se nuk e kanë ndarë këtë situatë me askënd.

Dy të tretat e të anketuarve pranuan se dikush i kishte trajtuar ata në një mënyrë ofenduese ose të pakëndshme (ngacmim kibernetik), 82,8% thanë se kishin folur me dikë që nuk e njihnin personalisht dhe 59,8% thanë se prireshin të ishin "në linjë" kur ata kanë probleme emocionale.

Sipas psikologes, ajo që ka ndodhur në këtë kontekst socializimi është se të rinjtë nuk zhvillojnë një mënyrë për të qenë “online” “duke respektuar rregullat sociale” siç ekzistojnë në botën ballë për ballë.

“Kemi vënë re se ata që praktikojnë këtë lloj socializimi dhe sjelljeje në internet, përfundojnë me luhatje humori, më pak ndjeshmëri për atë që ndien tjetri, për atë që tjetri ka nevojë,” -tha ai.

Nga ana tjetër, perceptimi që kanë të rinjtë për mbikëqyrjen prindërore është se ata nuk vendosin rregulla strikte në lidhje me përdorimin e internetit dhe se rregullat bëhen prej tyre, një fakt që sipas Ivone Patrão përbën “një rëndësi të rëndësishme. vigjilent për prindërit”. “.

“Për të luajtur një ndeshje futbolli na duhen gola dhe këtu na duhen edhe gola. Ne kemi nevojë për rregulla të mirëpërcaktuara për sa i përket gjumit, orareve të vakteve, përmbajtjes, orareve të lidhjes, "mbrojti ai, duke theksuar se "nuk ka një rregull uniform për të gjithë".

Studiuesi vuri në dukje se ata nuk kishin ndërmend të "dizajnonin teknologjinë apo internetin", duke argumentuar se "rruga duhet të ishte futja e hershme e teknologjive, por me ndërgjegjësimin e madh të prindërve dhe mësuesve për epokën e teknologjisë dhe përmbajtjen e përshtatshme për moshën. “.

HN // FPA

Artikujt e fundit