1-1-e1669908198824-png
40194050_wm-9652955-8839270-jpg

Ristrehimi në Lagjen Xhamajkane është çelësi i ndryshimit të shumëpritur

“Isha vërtet i lumtur. Në çdo gjë në jetë duhet të kemi besim dhe shpresë”, tha Ineida Barroso në një deklaratë për agjencinë Lusa kur pa shtëpinë e re ku do të jetojë me dy vajzat e saj, një kat pranë një shkolle dhe në të njëjtën famulli të Lagjja Vale de Chicharos, e njohur si lagja e Xhamajkës, në komunën Seixal, rrethi i Setúbal.

Ishte një ndryshim i vonuar dhe, sipas tij, në një kohë kur ai kishte shumë nevojë për të.

Një grup prej 119 banorësh të lagjes (37 familje) kanë nisur të ristrehohen sot, në një fazë të re të një procesi që nisi në vitin 2018 dhe duhet të përfundojë deri në fund të vitit, sipas bashkisë.

Ineida Barroso, një pastruese që punon për Ministrinë e Financave dhe një bankë në qendër të Lisbonës, po mendon vetëm të riorganizohet në shtëpinë e saj të re pasi ka nisur aventurën e ardhjes në Portugali pak kohë më parë, dhjetë vjet në kërkim të një jete më të mirë.

Për emigrantin, të jetuarit në lagjen Xhamajka nuk është arsye për turp, sepse kudo, e rëndësishme është që ajo të jetë vetvetja.

“Nuk kam turp. Kushdo që dëshiron të jetojë me mua, duhet të jetojë me mua dhe realitetin tim. Nuk do t'i tregoj askujt që nuk jam. Nëse jam e zezë duhet të vazhdoj të jem e zezë, nuk mund të jem dikush tjetër, duhet të vazhdoj me realitetin tim dhe ky ishte realiteti im”, tha ajo.

Lagjja Vale de Chícharos (lagjia e Xhamajkës) u shfaq në fund të viteve 1980 dhe në fillim të viteve 1990 përmes pushtimeve individuale të pronës private.

Mëngjesin e sotëm u bë shumë bujë në hyrje të lagjes me lëvizjet e disa banorëve, të cilët, si Ineida, tashmë po nisin një jetë të re në shtëpitë e blera nga bashkia dhe të vëna në dispozicion përmes një programi të ardhurash të asistuara.

Pikërisht në këtë skenar këshilltari përgjegjës për strehimin në dhomën Seixal shpjegoi për agjencinë Lusa të gjithë procesin në vazhdim.

Më pas, në vitin 2017 u krye një anketë shteruese e numrit të banorëve në lagje, u identifikuan 234 familje, nga gjithsej rreth 750 persona, me të drejtë për t'u përfshirë në një proces zhvendosjeje.

Këshilltari Bruno Santos shpjegoi se, nga 234 familjet e identifikuara, 64 janë ristrehuar në fund të vitit 2018, ende në kuadër të programit Prohabita në të cilin përpjekja financiare e bashkisë ishte 65% dhe pjesa tjetër e Sekretariatit të Shtetit në Strehim.

Tashmë në kuadër të planit të rimëkëmbjes dhe rimëkëmbjes, është bërë e mundur kalimi në zhvendosje të plotë, gjë që po bëhet gradualisht.

Në tetor me këtë skemë u ristrehuan 37 familje të lagjes, sot 37 të tjera dhe 96 të tjerat duhet të jenë deri në fund të vitit.

Në këtë program ristrehimi, bashkia ka zgjedhur të shpërndajë njerëzit në të gjitha famullitë e bashkisë dhe jo të krijojë banesa të reja.

“Ne e kuptojmë se krijimi i lagjeve të reja nuk funksionon. Duke transferuar shumicën e këtyre problemeve në të njëjtën zonë, ne do të riprodhonim, edhe pse me kushte më të mira banimi, shumicën e vështirësive ekzistuese”, shpjegoi këshilltari bashkiak, duke shtuar se opsioni i gjetur ishte integrimi i këtyre njerëzve në komunitet si çdo banor i vendit. komunës. qarkut.

Të 101 familjet që tashmë jetojnë kështu, theksoi ai, janë plotësisht të integruara, duke marrë përsipër përgjegjësitë e tyre si çdo qytetar tjetër.

“Ne sigurojmë që askush të mos mbetet pas. Ne të gjithë fitojmë, ndërsa të gjithë mund të kenë të drejtën për një jetë dinjitoze dhe strehim të denjë”, tha ai.

Deri tani, theksoi aedile, është bërë e mundur gjetja e banesave që mund të plotësojnë këto nevoja dhe gjithashtu ekziston shqetësimi për të ndjekur këta persona në periudhën e pas zhvendosjes, duke ndihmuar në tejkalimin e vështirësive të procesit të zhvendosjes.

“Jemi në një departament ku integrimi është në zanafillën tonë. Fillimisht mirëpresim njerëz nga i gjithë vendi, pastaj me njerëz që vijnë nga e gjithë bota. Ky diversitet është një nga karakteristikat e komunës sonë dhe ka kuptim që njerëzit të zhvendosen natyrshëm në komunën e Seixal-it”, theksoi ai.

Në rrethin e Xhamajkës, i cili gradualisht po pushon së qeni i tillë, shumica dërrmuese e banorëve janë nga Sao Tomé, Guinea dhe Angola.

Ineida, e cila sot ishte fytyra e ndryshimit, është një nga ata shembuj të diversitetit që dikur udhëtoi në Portugali për, siç thotë ajo, "jetën e aventurës".

GC // MCL

Artikujt e fundit