39576635_wm-8958622-2872419-jpg

Këtë vit, mbledhja e Grupo de Arraiolos – një nismë e themeluar në vitin 2003 nga Presidenti i atëhershëm i Republikës, Jorge Sampaio – zhvillohet gjatë gjithë ditës në Qendrën e Konferencave Mesdhetare në Valeta.

Fillimi i takimit të krerëve të shteteve është planifikuar për në orën 11:00, pas fotos tradicionale familjare, me seancën e parë të punës kushtuar vlerësimit të efektivitetit të BE-së si një lojtar global “përballë kërcënimeve të afërta, veçanërisht në jug dhe Lindja".

Pasdite, krerët e shteteve do të diskutojnë rolin e BE-së në zemër të idealit të drejtësisë sociale globale, pasuar nga deklaratat e krerëve të shteteve për mediat, përpara darkës zyrtare që do të mbyllë takimin e 17-të të Arraiolos Grupi.

Gjatë ditës, Marcelo Rebelo de Sousa ka planifikuar edhe takime dypalëshe me Presidentin e Republikës së Italisë, Sergio Mattarella dhe me Presidentin e Republikës Federale të Gjermanisë, Frank-Walter Steinmeier.

Në fund të ditës të mërkurën, në La Valeta, Marcelo Rebelo de Sousa u takua me homologun e tij polak Andrzej Duda, në pikën e tij të parë në rendin e ditës në Maltë.

Duke folur para gazetarëve edhe para takimit, Presidenti i Republikës deklaroi se dëshiron të diskutojë në ditët në vijim pasojat ekonomike të luftës në Ukrainë dhe në veçanti rregullat financiare në nivel evropian, në një kohë kur Gjermania shpalli mbështetje për 200 miliardë euro për dimrin e ardhshëm dhe Polonia tashmë ka paralajmëruar se do të përjetojë "një rritje monumentale" të deficitit të saj.

“Si trajtohet kjo në nivel evropian në mënyrë që trajtimi i vendeve të ndryshme të jetë i drejtë? Nuk ka asnjë që mund të rrisë deficitin pa pasoja dhe të tjerë që rrisin deficitin edhe më pak, identifikohen menjëherë si të papajtueshëm”, paralajmëroi ai, pa iu referuar konkretisht rastit portugez.

Përveçse ndodhi në një kontekst lufte në Evropë, pas ofensivës ushtarake të nisur në fund të shkurtit nga Rusia dhe që rezultoi në ditët e fundit me shpalljen e aneksimit të territoreve ukrainase nga ky vend (tashmë i konsideruar i paligjshëm nga disa vende, duke përfshirë Portugalinë), ky takim jozyrtar i presidentëve joekzekutivë zhvillohet një javë e gjysmë pas zgjedhjeve legjislative në Itali, me fitoren e një koalicioni të krahut të djathtë dhe të ekstremit të djathtë.

Grupo de Arraiolos mbledh së bashku presidentët joekzekutivë të disa shteteve anëtare të Bashkimit Evropian çdo vit dhe ishte një nismë e nisur nga Jorge Sampaio, kur ai ishte President i Republikës.

Në vitin 2003, kreu i atëhershëm i shtetit portugez, i cili vdiq vitin e kaluar, organizoi një takim në fshatin Alentejo të Arraiolos për të diskutuar të ardhmen e Bashkimit Evropian me një grup Presidentësh të Republikës të pajisur me kompetenca të ngjashme me të tijat.

Vitet e fundit, grupi Arraiolos ka mbledhur krerët e shteteve nga 15 vende të BE-së (filloi me gjashtë në 2003): Italia, Bullgaria, Gjermania, Estonia, Irlanda, Greqia, Kroacia, Letonia, Hungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, Sllovenia dhe Finlanda.

Megjithatë, për herë të parë në takim do të marrë pjesë edhe Sllovakia, presidentja e së cilës, Zuzana Caputova, ka shprehur synimin e vendit të saj për t'iu bashkuar këtij grupi.

Për arsye të planifikimit, presidenti austriak dhe ai finlandez nuk do të jenë në Maltë, ndaj në takim do të marrin pjesë 14 krerë shtetesh.

Tashmë është vendosur që takimi i vitit të ardhshëm i grupit Arraiolos, në edicionin e 18-të, të zhvillohet në Portugali, duke shënuar 20 vjetorin e nismës dhe atë të 2024-ës në Poloni.

Vitin e kaluar, në takimin e mbajtur në Romë, Marcelo Rebelo de Sousa tha se donte që vitin e ardhshëm të ishte e mundur që të "hapet vërtet" ky grup informal për evropianët, në nderim të themeluesit të tij, Jorge Sampaio.

“Me siguri do të jetë një model tjetër operimi, do ta shohim, por [talvez] i hapur për të rinjtë, siç është provuar disa herë. Presidenti Jorge Sampaio do të kishte dashur shumë nëse nuk do t'u rezervohej vetëm krerëve të shteteve për t'u hapur me të vërtetë ndaj shoqërisë, ndaj evropianëve, gjë që është thelbësore", tha kreu i shtetit në atë kohë. Portugezi për gazetarët .

SMA //ACL