1-1-e1669908198824-png
40253135_wm-3894718-4631502-jpg

Ndërtesa Mouraria nuk është prekur strukturisht pas zjarrit – Mbrojtja Civile

“Ndërtesa nuk është prekur strukturisht […]. Për momentin, nuk i plotëson kushtet për banim, pasi nuk ka infrastrukturë elektrike apo gazi”, tha Carlos Lopes Loureiro, nga Shërbimi i Mbrojtjes Civile Komunale të Lisbonës, në një deklaratë për gazetarët, pranë kësaj godine në Mouraria, pasi puna e kontrollit ka përfunduar.

Mbrëmjen e së shtunës, një zjarr shpërtheu në këtë ndërtesë në Rua do Terreirinho, duke vrarë dy shtetas indianë dhe duke plagosur 14, të cilët tashmë kishin dalë nga spitali.

“Për sa kohë që këto infrastruktura nuk restaurohen, nuk ka kushte jetese, ndaj pronarët duhet të promovojnë shpejt këto vepra, në mënyrë që njerëzit të kthehen në shtëpitë e tyre në siguri të plotë, me përjashtim të katit përdhes të djathtë, ku ka rënë zjarri. vend”, tha kreu i Mbrojtjes Civile.

Lidhur me nevojën për të zhvendosur banorët e pronës, Carlos Lopes Loureiro tha se një ndjekje është duke u zhvilluar dhe se "akomodimi urgjent garantohet nga Santa Casa da Misericórdia de Lisboa", një institucion që do të informohet për përfundimet e inspektimit, në mënyrë që njerëzit të vazhdojnë të mbështeten.

“Ne kemi njoftuar edhe pronarët, të cilët janë përgjegjësit e parë për këta persona që marrin me qira këto shtëpi”, nënvizoi ai.

Për shkaqet e zjarrit, përfaqësuesi tha se nuk e kishte këtë informacion dhe tha se policia gjyqësore po heton.

I pyetur për numrin e njerëzve që jetonin në katin e parë ku shpërtheu zjarri, Carlos Lopes Loureiro shpjegoi se numri i shpallur fillimisht, prej rreth njëzet personave, "ende nuk është konfirmuar".

“Ne nuk e kemi atë numër total të njerëzve të identifikuar. Nuk e dimë nëse në fund të fundit ka njerëz që nuk kanë dalë ende”, tha ai.

Ende në katin përdhes - një dyqan që shërbente si banesë - Mbrojtja Civile siguroi se "kjo shtëpi nuk do të ishte me tabela", do të thotë se shërbimi komunal "nuk ka dukuri në këtë ndërtesë".

Lidhur me problemin e mbipopullimit, Carlos Lopes Loureiro tha se “numri i njerëzve që jetojnë në këtë zonë”, në lagjen Mouraria, është i njohur publikisht, duke theksuar se “jo të gjithë janë në këto kushte” të mungesës së strehimit të denjë.

Sipas informacioneve të vëna në dispozicion këtë fundjavë nga autoritetet, zjarri në këtë pallat të banuar kryesisht nga shtetas indianë, ka prekur 25 persona, 24 banues dhe një jorezident, duke lënë 22 të pastrehë, përveç vdekjes së dy indianëve. shtetas, mes tyre edhe një djalë 14-vjeçar.

Sipas drejtoreshës së Shërbimit Bashkiak të Mbrojtjes Civile, Margarida Castro Martins, "13 persona janë ristrehuar" nga Santa Casa da Misericórdia de Lisboa, në një pension në qytet, ndërsa të tjerët e gjejnë zgjidhjen vetë.

“Santa Casa ofron strehim urgjent dhe tani ata do të ndihmohen për të zbuluar nëse janë të përshtatshëm dhe për çfarë lloj mbështetjeje”, tha zyrtari këtë mëngjes, duke shtuar se Komisioni i Lartë për Migracionin po monitoron procesin.

Gjatë fundjavës, Mbrojtja Civile e Lisbonës verifikoi se në këtë ndërtesë jetonin dy shtetas belgë, dy argjentinas, dy portugez, tre bengali dhe 15 indianë.

Lajmërimi për zjarrin është dhënë në orën 20:37 të së shtunës dhe zjarri është shuar në orën 21:15, sipas regjimentit të zjarrfikësve.

Flakët kanë mbërritur vetëm në katin e parë të pallatit.

Kryetari i bashkisë së Lisbonës, Carlos Moedas, ishte atje të shtunën në mbrëmje dhe siguroi se të gjithë të zhvendosurit do të kujdeseshin, duke i dëshpëruar dy të vdekurit.

Presidenti i Republikës, Marcelo Rebelo de Sousa, foli me Carlos Moedas të njëjtën mbrëmje për të njohur situatën, duke shprehur gjithashtu keqardhje për humbjen e jetës.

SSM (CPR/PF) // ROC

Artikujt e fundit