1-1-e1669908198824-png
20480170_wm-4532259-5875627-jpg

Arkitekti Carrilho da Graça i dalluar nga Çmimi Nuno Teotónio Pereira 2022

Arkitekti João Luís Carrilho da Graça ka marrë çmimin Nuno Teotónio Pereira 2022 për projektin e tij për Muzeun Iberik të Arkeologjisë dhe Artit, në Abrantes, sipas informacionit të publikuar nga Instituti i Strehimit dhe Rehabilitimit Urban (IHRU).

E dhënë nga ky institut publik, çmimi u prezantua të hënën, gjatë një ceremonie në Muzeun e Energjisë Elektrike, në Lisbonë, siç mund të lexohet në faqen e IHRU.

Çmimi iu dha Çmimit Pessoa në vitin 2008 në fushën e rehabilitimit të ndërtesës së pajisjeve për projektin e rehabilitimit dhe përshtatjes së Konventës së São Domingos në Muzeun Iberik të Arkeologjisë dhe Artit, në Abrantes.

I inauguruar në 2021, Muzeu Iberik i Arkeologjisë dhe Artit, i vendosur në Manastirin e São Domingos, është projektuar nga arkitekti João Luís Carrilho da Graça, me muzeografinë e 'projektuesit' Nuno Gusmão dhe muzeologjinë e Fernando António Batistae. Luiz Oosterbeek, tregon studion e arkitektit, në një deklaratë për shtyp të bërë publike sot.

Projekti "zhvillohet nga një dialektikë që kërkon të qartësojë kompleksin konvencional paraekzistues", sipas studios, "nga hipotezat programatike dhe logjistike të natyrshme në ndërtimin e kushteve muzeologjike në një ndërtesë historike".

Të organizuara rreth manastirit origjinal, "hapësirat e manastirit zbulohen dhe eksplorohen nga projekti i një cilësie dhe fleksibiliteti të papritur arkitekturor që theksoi më së shumti nevojën për restaurim, rehabilitim dhe pajisje infrastrukturore të ndërtesës për t'u udhëhequr nga një heshtje formale, dhe një profesion funksional i përshtatur me karakteristikat hapësinore dhe strukturore të tërësisë”, përshkruan studioja.

Objekti ka shërbime teknike dhe mbështetje për funksionimin e muzeut, hapësira ekspozimi për koleksione dhe fonde specifike të depozituara pranë Bashkisë Abrantes, si koleksionet komunale të arkeologjisë dhe artit të bashkisë, koleksioni i Estradës, koleksioni i piktorit. Maria Lucília Moita dhe Koleksioni i Artit Bashkëkohor Figueiredo Ribeiro.

I lindur në Portalegre në vitin 1952, João Carrilho da Graça është autor, ndër projekte të tjera, të Museu do Oriente, muzealizimit arkeologjik të Praça Nova do Castelo de São Jorge, Shkollës Superiore të Muzikës të Politeknikut të Lisbonës dhe të Diplomuarit Shkolla e Shkollës së Komunikimit Social, e përfunduar në 1993, fitues i çmimit Secil vitin e ardhshëm.

Carrilho da Graça u diplomua në Shkollën Superiore të Arteve të Bukura në Lisbonë në vitin 1977 (aktualisht Fakulteti i Arkitekturës i Universitetit të Lisbonës), vit në të cilin filloi veprimtarinë e tij profesionale.

Ai është nominuar disa herë për Çmimin Evropian të Arkitekturës Mies van der Rohe (1990, 1992, 1994, 1996, 2009, 2011, 2013, 2019) dhe është dalluar nga Çmimi Valmor për Pavilhão do Conhecimento dos1998 (dhe 2008) për Shkollën e Muzikës (XNUMX).

Puna e tij në tërësi ka marrë tashmë disa vlerësime, duke përfshirë atë të Shoqatës Ndërkombëtare të Kritikëve të Artit (AICA), në 1992, Urdhrin e Meritës së Republikës Portugeze (1999), titullin Kalorës i Arteve dhe i Letrave të Republika Franceze (2010) dhe Medalja e Akademisë Franceze të Arkitekturës (2012).

Çmimi Nuno Teotónio Pereira, më i vjetri në sektorin e pasurive të paluajtshme në Portugali, i promovuar nga IHRU, ndryshoi emrin e tij në 2016 për të nderuar arkitektin Nuno Teotónio Pereira (1922-2016).

Ky çmim u krijua për të dalluar dhe inkurajuar praktikat e mira në fushat e veprimit të IHRU në drejtim të rehabilitimit urban dhe prodhimit shkencor.

Në edicionin 2022, u ndanë edhe çmime, në variantin Rehabilitimi i ndërtesave të banimit, për Shtëpinë në Rua Álvares Cabral (projekt nga Inês da Silva Pimentel), Rehabilitimi/Konvertimi i një ndërtese zyre për strehim dhe tregti (Contacto Artecquitostic ) dhe rehabilitimi i ndërtesave për të ardhura të përballueshme në Rua Infante D. Henrique (André Eduardo Tavares, përmendje e nderuar).

Në variantin Rehabilitimi i Kompleksit Urban ose Rikualifikimi i Hapësirës Publike, Avenida Condestável D. Nuno Álvares Pereira (Paulo Tormenta Pinto), Qendra për Arte dhe Kreativitet (Komuna e Torres Vedras, përmendje e nderuar) dhe Bairro do Sobreiro (Nuno Lopes dhe Sofia Mota, respekt i nderuar), dhe në seksionin Punimet e Prodhimit Shkencor, veprat e João Manuel Chaves de Barros Santa Rita dhe Mariana Sofia Abranches de Aguiar Antunes.

AG // MAG

Artikujt e fundit