1-1-e1669908198824-png
26767978_wm-9321660-9957483-jpg

Popullsia e Kukuvajkave të Barn në Portugali në shënjestër nga regjistrimi i parë kombëtar

Në një deklaratë dërguar agjencisë Lusa, Universiteti i Évora (UE) zbuloi se iniciativa zhvillohet midis këtij muaji dhe qershorit dhe se të gjithë të interesuarit mund të marrin pjesë.

"Ne të gjithë mund të ndihmojmë në numërimin e bufëve të hambarit," inkurajoi Akademia Alentejo, duke theksuar se popullsia e këtij lloji të shpendëve "po pakësohet në Portugali, si zogjtë e tjerë tipikë të zonave bujqësore".

Regjistrimi i parë kombëtar i fokusuar veçanërisht në këtë shpend, i nisur nga Laboratori i Ornitologjisë së BE-së (LabOr-MED) dhe SPEA, do të shërbejë për të "kuptuar më mirë shpërndarjen dhe bollëkun e kësaj specie" në Portugali, a- shpjegoi ai.

Organizatorët thanë se të interesuarit mund të marrin pjesë në dy mënyra, njëra prej të cilave është të "raportojnë 'online' ku shohin ose dëgjojnë bufat e hambarit".

Tjetra është përmes pjesëmarrjes në eventin "Fins de Semana das Corujas", i cili do të zhvillohet në mars, në datat 3, 4 dhe 5 dhe në datat 10, 11 dhe 12, tha organizata, duke theksuar se në atë moment, “E gjithë Portugalia do të dalë në rrugë natën për të dëgjuar zërin e pagabueshëm të këtij zogu”.

“Të dhënat e mbledhura në këtë regjistrim do të ndihmojnë specialistët të vlerësojnë më mirë statusin e specieve në vendin tonë”, tha BE.

Sipas akademisë, gjatë dekadës së fundit "bufi i hambarit është zhdukur nga rreth gjysma e zonës që zinte dikur në territorin e Portugalisë".

“Në ishuj, nuk ka më kukuvajka në gjysmën perëndimore të Madeira, as në ishujt Desertas”, shtoi ai.

Programi NOCTUA – Portugali i SPEA, i cili ka përfshirë vullnetarë në monitorimin e shpendëve të natës që nga viti 2009, zbulon gjithashtu një prirje rënëse për këtë specie gjatë së njëjtës periudhë.

Cituar në njoftimin për shtyp, Inês Roque, studiuese në LabOr-MED dhe anëtare e koordinimit të grupit të punës për zogjtë e natës të SPEA, vëren se "ky trend negativ i bufëve të hambarit është i dukshëm në shkallën Iberike".

"Dhe kjo mund të lidhet me zhdukjen e vendeve të folezimit dhe ndryshimet në zonat tona bujqësore, siç është shndërrimi i kulturave tradicionale në kultura intensive," vuri në dukje ai.

Bufi i Barn është një nga shtatë zogjtë grabitqarë të natës që ekzistojnë në Portugali dhe mund të gjendet në zonat bujqësore, pyjet e rralla dhe zonat urbane.

“I përshtatur për të qenë pranë njerëzve, bufi i hambarit shpesh folezon në ndërtesa dhe i njëjti vend mund të zërë për dekada. Prandaj, mjafton të jesh i vetëdijshëm për rajonin ku jeton për të qenë në gjendje të marrësh pjesë, sepse kjo specie ka një vokalizëm shumë të lehtë për t'u identifikuar”, tha BE.

Për më shumë informacion mbi regjistrimin, të interesuarit mund të vizitojnë faqen e internetit https://corujadastorres.uevora.pt/, ku është gjithashtu i disponueshëm një paketë edukative e krijuar posaçërisht për të inkurajuar pjesëmarrjen e shkollave dhe grupeve të organizuara dhe mund të shkarkohet.

Regjistrimi kombëtar i bufëve të hambarëve është pjesë e projekteve 'Shkenca për të gjithë: Qëndrueshmëria dhe Përfshirja (SCIEVER)', financuar nga Komisioni Evropian, dhe 'Shkenca Qytetare — që përfshin vullnetarë në monitorimin e popullatave të bufëve të hambarëve. 'zogjtë', financuar nga Active Programi Qytetar/Fondi i Qytetarëve Aktivë (EEAGrants).

RRL // ZO

Artikujt e fundit