1-1-e1669908198824-png
30529278_wm-9149553-9471214-jpg

Mashtrimi kibernetik u rrit me 20% në vitin 2022, me fokus në mashtrimin "përshëndetje babi, përshëndetje mami"

Në kuadër të Ditës Evropiane për një Internet më të Sigurt, që festohet sot, policia e sigurisë publike raporton se vitin e kaluar janë regjistruar 11 krime të mashtrimit kompjuterik dhe komunikativ, 200% më shumë se në vitin 20, ku ishin 2021.

Të dhënat nga PSP tregojnë se ky krim i mashtrimit i kryer me mjete dixhitale ka ardhur në rritje që nga viti 2019, kur ka pasur 6 ankesa, duke u rritur në 758 në 8 (706% më shumë), "një rritje e konsiderueshme" që përkon me mbylljen e parë për shkak ndaj pandemisë Covid -2020 dhe gjatë së cilës popullata bënte blerje përmes platformave dixhitale.

Kjo forcë e sigurisë saktëson se në katër vitet e fundit ka regjistruar 36 013 denoncime të mashtrimeve të bëra me mjete dixhitale, duke theksuar se ato përbëjnë “një fenomen kriminal në rritje”, kundër trendit të krimit të përgjithshëm në vend, i cili ka ardhur në rënie.

PSP pretendon se në vitin 2022 mashtrimi "Përshëndetje babi, përshëndetje mami", një mesazh me shkrim i dërguar kryesisht përmes "WhatsApp", numri i dukurive të të cilit ka vazhduar të rritet.

Policia sqaron se, në këtë lloj mashtrimi, mesazhi dërgohet nga një numër kontakti i identifikueshëm, i cili paraqitet si fëmija dhe zakonisht përdoret si një qasje se celulari i fëmijës është i prishur, ose se i ka humbur, dhe se kontakti i përdorur do të jetë kontakti juaj i vetëm deri në riparimin ose blerjen e pajisjeve të reja.

PSP shton se, nga kjo qasje fillestare, dialogu vazhdon përmes mesazheve për t'i dhënë besueshmëri historisë deri në arritjen e qëllimit të dëshiruar, që është të kërkohet transferimi ose dërgimi nëpërmjet platformës së një shume monetare me arsyetimin se ajo ka për qëllim të paguajë riparimin ose blerjen e një telefoni të ri celular ose të kërkojë një kredi për të shlyer një shpenzim urgjent.

Sipas kësaj force sigurie, rastet e raportuara të këtij lloj mashtrimi janë regjistruar në të gjithë vendin, me incidencë të veçantë në zonat urbane të dendura, ku mesazhet e shkruara mund të qëndrojnë për orë të tëra dhe telefonata nuk përgjigjet kur viktima tenton të kontaktojë. me anë të zërit.

PSP paralajmëron viktimat që të bëjnë gjithmonë një telefonatë zanore, duke qenë "mënyra e parë dhe më e shpejtë për të parandaluar dhe zbuluar se mund të jenë objektivi i një tentative mashtrimi", në mënyrë që të telefonojnë numrin e origjinës së fëmijëve të tyre dhe të raportojnë menjëherë situatën. në polici.

Policia këshillon gjithashtu që të mos kryeni asnjë transfertë parash dhe të kontrolloni për mashtrim me pyetje të thjeshta.

PSP do të shënojë Ditën e Internetit të Sigurt me një seancë në Comando Metropolitano de Lisboa, Moscavide, për mbi 30 të moshuar.

CMP //ZO

Artikujt e fundit