1-1-e1669908198824-png
vallëzimi-bashkëkohor-hyn-në-shtëpitë-e-porto-për

Kërcimi bashkëkohor hyn në shtëpitë e Portos për të luftuar kundër vetmisë dhe vuajtjes

Mirka, 87, Deolinda Ribeiro, 100, José Ferreira de Macedo, 90, Jerónimo Santos, 66 vjeç dhe shumë të moshuar të tjerë që vuajnë nga patologji të ndryshme si skizofrenia, sëmundje neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit, goditjet, ndër të tjera, kanë marrë pjesë. për një vit në projektin special “Tsugi Porto”, i cili ndërthur kërcimin bashkëkohor me përfshirjen e moshës së tretë dhe të katërt.

Klasa fillon me klasën duke shtrirë krahët dhe shpatullat nën tingullin e "Quand elle se lève", nga Ajeet Kaur, një artiste ndërkombëtare që krijon melodi stërgjyshore të afta për të transportuar kërcimtarët në hapësirat e meditimit.

Disa ulen në një karrige me rrota, të tjerët në këmbë, por në dhomën e ndritshme të Lar de Atães (Porto), të gjithë ndërtojnë një kërcim krijues me ndihmën e Rafael Alvarez, koreografi dhe prezantues i sesioneve të kërcimit bashkëkohor për të moshuarit.

"Tani, le të vizatojmë me duart tona", pyet koreografi, i gjunjëzuar para njëqindvjeçares Deolinda Ribeiro, nën tingullin e këngës "Linjat e dorës sime", të këngëtarit dhe kompozitorit Pierre Lapointe.

Gishtat e duarve lëvizin në ajër dhe vizatojnë rrathë imagjinarë dhe “luajnë piano” në fytyrën e të gjithëve, sikur të shkruanin pjesë të vetë jetës. Mënyra e butë, ndonjëherë duke imponuar më shumë energji.

“Të ndjekim lëvizjen e stuhisë”, thërret koreografi, duke i bërë disa të moshuar të ngrenë krahët dhe t'i tundin sikur era të trazon degët e pemëve.

Rafael Alvarez u kërkon, në mes të seancës së kërcimit, kërcimtarët specialë të përpiqen të bëjnë një "vrimë të vogël" me këmbën e tyre në tokë dhe më pas të ngrenë dhe shtrijnë këmbën përpara. "Sikur të ishim në plazh," shpjegon ai, duke i sugjeruar që të duartrokasin.

Mirka, një ish-këngëtare e operës që ka zbukuruar skenat e sallave të koncerteve në mbarë botën, iu bashkua aktivitetit sepse i pëlqen të kërcejë dhe të ushtrojë pavarësinë e saj.

“Këto kurse më japin vite jetë”, përmbledh ai.

Pranë tij është 90-vjeçari José Macedo. Joagjenari thotë se pasi ka ushtruar muskujt për 45 minuta, ndihet “i qetë, sepse i dhembin më pak kyçet.

"Pasi të bësh këtë ndryshim [para o lar de idosos] nuk ka shumë gëzim", pranon José Macedo, por aktiviteti "vlen shumë", kryesisht për të lehtësuar dhimbjen e atyre që dikur ishin kantina. verë, punonjës të Dhoma e Portos, Renault dhe kompania që ndërtoi Foguete, një shërbim i shpejtë hekurudhor që lidhte Lisbonën dhe Porton.

Jerónimo Santos, 66 vjeç, me një buzëqeshje të lehtë, thotë se ndjen "dashuri në zemrën e tij" dhe "shumë gëzim" kur merr një klasë kërcimi.

“Pas mësimit, ndihem i lehtësuar në trupin tim. Më japin forcë në këmbë dhe krahë. Është kënaqësi të bësh gjimnastikë për të gjithë trupin”, thotë Jerónimo Santos.

Klasat e kërcimit janë pjesë e projektit “Tsugi Porto”, krijuar nga Rafael Alvarez, i cili përmes kërcimit përpiqet të humanizojë marrëdhënien me trupin e vet, por edhe me kontekstin e jetës në një shtëpi.

“Kënaqësia e kërcimit stimulohet, por më pas ka disa rezultate që mund të perceptohen gjatë gjithë seancave, si kontrolli më i madh i autonomisë, kontrolli i trupit”, shpjegon koreografi, duke treguar se ideja e projektit është. gjithashtu për të perceptuar plakjen si një "proces krijues" të rizbulimit të vetvetes dhe të gjurmimit të rrugës së jetës.

Është një 'valle gjithëpërfshirëse, por jo ekskluzive', pasi qëllimi është të ftojë njerëzit të 'udhëtojnë jashtë këtij konteksti të shtëpisë' përmes trupit të tyre, duke festuar kërcimin dhe duke festuar përvojën e jetës në kohën e tanishme.

"Tani gjithçka që duhet të bëni është të rrotulloni duart tuaja, nga jashtë dhe nga brenda, dhe të shtriheni përsëri, duke parë tavanin."

Më në fund, ata kërcejnë të gjithë së bashku në një rreth. Disa në këmbë. Të tjerë, në karrige me rrota, shtrijnë dorën, duke ndërthurur duart me Rafael Alvarez.

“Thjesht duhet të shtrihesh, të marrësh frymë thellë dhe të ndjesh frymën tënde”, pyet koreografi.

Gëzimi i përdoruesve të shtëpisë Atães ka rritur nivelin e lëvizshmërisë trupore dhe stimulohet vetë kreativiteti, shpjegon Sónia Lopes, drejtore teknike e këtij institucioni.

“Përfitimet kanë qenë të mëdha. Përveç lëvizshmërisë, efektet në nivelin emocional kanë qenë gjithashtu shumë të shkallëzuara. Ata kanë evoluar shumë përsa i përket krijimtarisë, lëvizjeve, gjesteve. Kjo i lejon ata të udhëtojnë jashtë këtyre katër mureve.

“Tsugi Porto” mbulon rreth 90 të moshuar nga shtëpitë e të moshuarve dhe qendrat ditore në Porto, shumica e të cilëve janë gra, dhe ka zhvilluar kërcime gjithëpërfshirëse për një vit në Lar de Atães, Centro de Dia Latino Coelho, Lar Nossa Senhora da Misericórdia. Memory of Me/Delegação Norte Alzheimer Portugal Qendra Ditore dhe Casa de Lordelo — Qendra ditore.

Projekti financohet nga Fondacioni Belmiro de Azevedo.

CCM // LIL

Artikujt e fundit