1-1-e1669908198824-png
29051956_wm-5905127-6556198-jpg

Qarkullimi i Koleksionit Kombëtar të Artit Bashkëkohor fillon në shkurt në Foz Côa

Me vepra të Andy Warhol, Fernão Cruz, Helena Almeida, Hugo Canoilas, Jimmie Durham, João Fonte Santa, Joaquim Rodrigo, Kiluanji Kia Henda, Luís Lázaro Matos, On Kawara, Tiago Alexandre dhe Tiago Baptista, mes artistëve të tjerë, "Dark do të ekspozohet në dy zona, në Muzeun Côa dhe në Qendrën Kulturore Foz Côa, deri më 30 korrik.

Ministri i Kulturës, Pedro Adão e Silva, i tha agjencisë Lusa se ekspozita "Dark Safari", në Foz Côa, nis qarkullimin e CACE në të gjithë territorin kombëtar, duke siguruar që programi vjetor i blerjes të përmbushë funksionin e tij kryesor, që është të "bëjë artin në dispozicion të publikut, në përputhje me strategjinë e demokratizimit të aksesit në kulturë, një prioritet i qeverisë".

“Zgjedhja e Foz Côa [distrito da Guarda] për të pritur këtë ekspozitë të parë të madhe të CACE ka një simbolikë të veçantë: ajo zhvillohet në një territor me densitet të ulët, larg metropoleve dhe, për më tepër, është shumë pasuruese të prezantosh. puna e artistëve bashkëkohorë në një hapësirë ​​që i vendos ata në dialog me shfaqjet e para të shprehjeve artistike të Njeriut, të asaj që sot mund ta quajmë ‘art publik’”, ka treguar zyrtari qeveritar.

Sipas kuratores së CACE, Sandra Vieira Jürgens, kjo ekspozitë është rezultat i një partneriteti midis Drejtorisë së Përgjithshme të Trashëgimisë Kulturore (DGPC), Fondacionit Côa Parque dhe komunës së Foz Côa, duke qenë e para e një cikli të ri të ekspozita që do të realizohen deri në vitin 2024 nga hapësira të ndryshme kulturore në veri, qendër dhe jug të vendit.

"Kjo ekspozitë artistike synon ta bëjë Koleksionin [de Arte Contemporânea do Estado] të njohur për një audiencë të gjerë dhe të promovojë një strategji të promovimit dhe decentralizimit dhe dekoncentrimit territorial të artit bashkëkohor, bazuar në rritjen e krijimit, të prodhimit dhe ekspozimit artistik dhe në krijimi i sinergjive midis institucioneve të ndryshme publike dhe private”, nënvizoi Sandra Vieira Jürgens në Lusa.

Ekspozita “Dark Safari” është kuruar nga artistët Sara & André dhe Manuel João Vieira.

“Shumica dërrmuese e pjesëve që do të ekspozohen janë blerë nga Komisioni i Përvetësimit të Artit Bashkëkohor në 2020 dhe 2021”, saktëson kuratori i CACE.

CACE është një koleksion publik, i iniciuar nga shteti në vitin 1976, nëpërmjet ish-Sekretarit të Shtetit për Kulturën dhe i përbërë nga vepra të prodhuara në media të ndryshme (pikturë, vizatim, gravurë, fotografi, skulpturë, video, instalacion), kryesisht por jo ekskluzivisht. artistë portugez.

E kujdesur nga Ministria e Kulturës, përmes DGPC, CACE depozitohet dhe disponohet në institucione të tilla si Fondacioni Serralves, Fondacioni i Qendrës Kulturore Belém, Fondacioni Arpad Szenes – Vieira da Silva, Qendra e Artit Bashkëkohor të Coimbra dhe Muzeu të Aveiro-s, ndër shumë të tjera.

Për autoritetin mbikëqyrës, CACE është një element strukturues i politikës publike të artit bashkëkohor, me misionin e garantimit të aksesit të gjerë në trashëgiminë kombëtare artistike bashkëkohore, duke favorizuar gjithashtu ndjekjen e politikave që rrisin, dinjitizojnë, ruajnë dhe stimulojnë krijimin. përfshirja e komunitetit artistik.

Prej kohësh mbeti një koleksion i paralizuar, pa blerje të reja dhe i mbyllur në depozitë, në shumicën e rasteve, CACE u riaktivizua në vitin 2019, si pjesë e një politike publike të artit bashkëkohor që promovon krijimin artistik kombëtar dhe zhvillimin e tij në përgjithësi. territori.

Më 16 shtator, qeveria miratoi blerjen e 73 veprave të artit nga 64 artistë, në vitin 2022, me vlerë 800 mijë euro, që ishte shpallur si tavan për këtë vit.

Ndër veprat e propozuara për blerje janë vepra nga Alice dos Reis, Ana Hatherly, Ana Mata, André Guedes, António Caramelo, Carlos Bunga, Catarina Lopes Vicente, Délio Jasse, Edgar Martins, Isabel Cordovil, Jonathan Uliel Saldannes, Leonuthor Antu pjesa më e shtrenjtë në listë, “Qilimi”, me vlerë 64 euro), ndër artistë të tjerë Manuela Marques, Maria Lino, Nástio Mosquito, Paulo Catrica dhe Rita GT.

Në Foz Côa, ekspozita "Dark Safari" pason ekspozitën "Hiret morale: Hartat e Tokës dhe Kohës", e cila ishte më e vizituara që nga ekzistenca e Muzeut Côa (2010), duke arritur në 37 vizitorë, "një numër rekord, “ siç i tha Lusa presidentja e Fondacionit Côa Parque, Aida Carvalho.

FYP // MAG

Portugez / mirë

Artikujt e fundit