1-1-e1669908198824-png
infarmed-zgjeron-listën-në-137-ilaçe-eksporti-është

Infarmed e zgjeron listën me 137 barna, eksporti i të cilave është pezulluar

Një qarkore informative e lëshuar sot nga rregullatori kombëtar ka përditësuar barnat e pezulluara përkohësisht nga eksporti, një listë e cila vendoset çdo muaj për të përfshirë barnat që kanë shpërthyer në muajin e kaluar dhe ndikimi i të cilave është konsideruar mesatar ose i lartë sipas rregulloreve të disponueshmërisë.

Sipas Infarmed, ky ndalim synon të sigurojë furnizimin e tregut kombëtar pas shfaqjes së një këputjeje dhe vlen për të gjithë lojtarët në qark, përfshirë prodhuesit.

Krahasuar me muajin janar, kur u ndalua përkohësisht eksporti i rreth 110 barnave, lista e përditësuar e sotme përfshin 138 prezantime të barnave të kategorive të ndryshme dhe substancave aktive, si amilaza, amoksicilina, paracetamol dhe ibuprofen.

Duke folur për Lusa, presidenti i Shoqatës Kombëtare të Farmacive (ANF) tha se situata e mungesës "është e qëndrueshme", duke vazhduar të shohë "ndonjëherë vonesa në zëvendësimin" e disa barnave më të përdorura në dimër dhe të tjerëve për të cilët kishte mungesë. njoftim.

Sipas Ema Paulino, kjo mungesë ka qenë “transversale”, duke prekur të dyja medikamentet që përdoren për sëmundjet kronike dhe për të cilat përgjithësisht ka alternativa në treg, si ilaçet për infeksionet e frymëmarrjes, si analgjezikët, antiinflamatorët dhe antibiotikët.

“Ne vazhdojmë të gjejmë alternativa në farmaci, kur është e mundur, ose në rrethana kur është e nevojshme të kontaktohet mjeku, për të ndryshuar recetën”, tha zyrtari ANF.

Pavarësisht mangësive në ofertën e tregut, të cilat ndonjëherë janë bërë të ndjeshme, “ne kemi gjetur një alternativë dhe njerëzit nuk mbeten pa trajtim”, siguroi Ema Paulino.

Sipas tij, në kuadër të Infarmed-it po punojnë disa grupe pune për “gjetjen e mekanizmave të tjerë që bëjnë të mundur edhe zbutjen e efekteve të këtyre mungesave tek njerëzit”.

Ndër këto masa është Via Verde do Medicamento, një mekanizëm i përdorur nga farmacitë për të menaxhuar stoqet e barnave në mungesë, një zonë ku "tashmë janë identifikuar përmirësime dhe po diskutohen për t'u zbatuar", tha Emma Paulino.

Për më tepër, këto grupe pune po studiojnë se si të përmirësojnë komunikimin midis profesionistëve të ndryshëm shëndetësorë për të siguruar që informacioni për mungesat e barnave të arrijë shpejt te përshkruesit, në mënyrë që ata të mund të gjejnë barna alternative.

Në janar, Ministria e Shëndetësisë njoftoi se çmimet e barnave më të lira do të rriten me 5% për të lehtësuar aksesin në barna dhe për të shmangur stoqet.

“Barnat me çmim të shitjes me pakicë (PVP) më pak se 10 euro kanë zbritje me 5% çmimin e tyre dhe ato që janë nga 10 deri në 15 euro do të zbriten me 2%”, saktëson Ministria e Shëndetësisë. (MSH) në një deklaratë, duke shpjeguar se ky përditësim ndodh jashtë procesit të zakonshëm vjetor të rishikimit të çmimeve.

Për Ema Paulino, kjo rritje çmimi duhet të zbatohet në muajin mars ose prill, një masë “e rëndësishme” pasi është rritja e parë në njëzet vjet “për të siguruar qëndrueshmërinë e sektorëve”.

“Ne mendojmë se kjo është një masë e rëndësishme dhe se do të ndihmojë në stabilizimin e zinxhirëve të shpërndarjes,” tha presidenti i ANF.

PC(HN) //ZO

Artikujt e fundit