1-1-e1669908198824-png
33931365_wm-8289285-7968395-jpg

IGAI, GNR dhe PSP duan të “luftojnë kundër çdo lloj sjelljeje diskriminuese” në polici

Inspektorja e Përgjithshme e Administratës së Brendshme, Anabela Cabral Ferreira, komandanti i Gardës Kombëtare Republikane, José Santos Correia dhe Inspektori Kombëtar i Policisë së Sigurisë Publike, Pedro Clemente, u takuan këtë pasdite për të analizuar planin e hartuar nga Inspektori i Përgjithshëm i Brendshme (IGAI) për të parandaluar çdo formë diskriminimi në forcat e policisë.

Takimi erdhi dy javë pasi një raport nga një konsorcium i gazetarisë investigative portugeze, i cili përfshin gazetarë, avokatë dhe akademikë, tha se rreth 600 anëtarë të PSP dhe GNR, kryesisht aktivë, përdorin rrjetet sociale për të shkelur ligjin duke shkruar mesazhe raciste dhe urrejtjeje.

"Të pranishmit përsëritën vullnetin e tyre të fortë për të luftuar kundër çdo lloj sjelljeje diskriminuese," tha IGAI, në një shënim dërguar Lusës pas takimit.

IGAI kujton se në mbledhje u vlerësua zbatimi i Planit për Parandalimin e Manifestimeve të Diskriminimit në Forcat dhe Shërbimet e Sigurisë, i cili ekziston që nga viti 2020 në forcat e policisë, dhe u asimiluan “veprimet konkrete për të zbatuar, nga secili prej forcat e sigurisë” dhe në lidhje me IGAI-n”, por nuk specifikon se cilat.

Sipas IGAI, takimi kishte për qëllim të forcojë "parandalimin dhe luftën kundër sjelljeve diskriminuese, nxitjes së urrejtjes dhe dhunës ndaj njerëzve të caktuar ose përhapjes së gjykimeve fyese për nderin ose konsideratën e palëve të treta nga agjentët e forcave të sigurisë, pas lajmeve të fundit të gjoja publikimin e mesazheve të kësaj përmbajtje në rrjetet sociale”.

Sipas hetimit gazetaresk, më shumë se tre mijë publikime nga ushtarët e GNR-së dhe agjentët e PSP-së në vitet e fundit tregojnë se rrjetet sociale përdoren për të bërë atë që ligji dhe rregulloret e brendshme e ndalojnë.

Pas publikimit të punës gazetareske, Qeveria njoftoi se IGAI do të hapë një hetim për këtë aferë të publikimeve në rrjetet sociale.

Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm njoftoi gjithashtu se kishte hapur një hetim për këto publikime.

Plani për Parandalimin e Manifestimeve të Diskriminimit në Forcat dhe Shërbimet e Sigurisë është në fuqi që nga marsi 2020 dhe koordinohet nga IGAI, duke angazhuar GNR dhe PSP për forcimin e fushave të ndërhyrjes nga rekrutimi në trajnim, ndërveprimi i anëtarëve të forcat e sigurisë me qytetarët e tjerë dhe me njëri-tjetrin (përfshirë edhe në rrjetet sociale), nga promovimi i imazhit të policisë dhe komunikimit, deri te mekanizmat e parandalimit dhe monitorimit të manifestimeve të diskriminimit.

Plani, i cili përcakton fushat e ndërhyrjes, objektivat dhe masat specifike në lidhje me rekrutimin, trajnimin dhe performancën e elementeve të forcave të sigurisë, është përgatitur nga IGAI dhe është përfituar nga pjesëmarrja e Gardës Kombëtare të Republikës (GNR). , Policia e Sigurisë Publike (PSP) dhe Shërbimi i të Huajve dhe Kufijve (SEF).

Çdo forcë sigurie ka gjithashtu oficerë të të drejtave të njeriut që kanë qenë në post që nga prilli 2021 dhe që punojnë me IGAI për të monitoruar planin e policisë për parandalimin e diskriminimit.

CMP //ZO

Artikujt e fundit