1-1-e1669908198824-png
paula-santos-pcp-1-e1668184075895-7964588-7312714-jpg

Nga veriu në jug. PCP kërkon heqjen e tarifave në dhjetë autostrada

Partia Komuniste Portugeze (PCP) ka paraqitur projektligje në Kuvendin e Republikës duke kërkuar heqjen e tarifave në dhjetë autostrada (kryesisht ish-SCUT) nga veriu në jug të vendit.

Gjegjësisht: Në A24 (që lidh Viseun me Chaves), në autostradën e Brendshme Beira – A23 – (që lidh Torres Novas dhe Guarda); në A22, i njohur si Via do Infante, që shkon nga Lagos në Castro Martim; në A13 (Almeirim-Marateca/Pegões-Marateca); në A4 (Matosinhos – Amarante); në autostradën Douro Litoral (A42); në A41 (i cili rrethon zonën metropolitane të Portos); në A29 (autostrada Côte d'Argent); në A28 (që lidh Porton me Caminha) dhe në A25 (Aveiro – Vilar Formoso).

Për secilën prej këtyre autostradave, PCP paraqiti një propozim, duke theksuar situatën dhe argumentet specifike të secilit rajon. Në shumicën e rasteve, partia kujton se "mos aplikimi i tarifave në thirrjet SCUT u justifikua me nevojën për të kompensuar rajonet e brendshme të vendit me masa pozitive diskriminuese duke marrë parasysh asimetritë e dukshme rajonale". Megjithatë, ai shpreh keqardhjen, "parimi 'përdoruesi-paguan' zbatohet tani praktikisht në të gjithë vendin, verbërisht, duke përfshirë koncesionet që konsiderohen si SCUT dhe të tjera që nuk kanë qenë dhe janë konsideruar gjithmonë si rrugë pa pagesë".

Lidhur me eliminimin e tarifave në A22, komunistët pretendojnë se kjo është "provë e pakundërshtueshme që vendosja e tarifave në Via do Infante ishte një masë thellësisht e dëmshme për interesat e Algarve, me pasoja shumë negative në lëvizjen e qytetarëve dhe mbi aktivitetin ekonomik të qarkut, duke kontribuar në rritjen e vështirësive që hasin kompanitë, në shkatërrimin e vendeve të punës dhe në rëndimin e aksidenteve rrugore”.

Ata shtojnë se Estrada Nacional 125 nuk është një alternativë ndaj A22 dhe se "duke pasur parasysh pasojat thellësisht negative të vendosjes së tarifave" në Via do Infante dhe "protestën legjitime nga ana e popullatës dhe agjentëve ekonomikë, PS, PSD dhe CDS u përpoqën të fshijnë përgjegjësitë e tyre në këtë proces”. Por faktet “janë të padiskutueshme”, theksojnë ata.

PCP kujton se ishte një qeveri e PS-së e cila vendosi, në vitin 2010, të vendosë tarifa në të gjitha koncesionet e SCUT nga veriu në jug të vendit” dhe se ishte qeveria e PSD-së dhe CDS-së që në dhjetor 2011 zbatoi masën. në Infant Chemin. “Është PS, PSD dhe CDS ata që kanë hedhur poshtë të gjitha propozimet e paraqitura nga PPK në Kuvendin e Republikës për heqjen e tarifave”, a mund të lexojmë në një nga draftet, duke mbrojtur PPK se “ mbledhja e tarifave në ish-SKUT nuk është e pashmangshme”, por më tepër “një opsion politik i PS-së, PSD-së dhe CDS-së, që synon uljen e shpenzimeve shtetërore me rrugë koncesionare nën një regjim partneriteti publik-privat pa prekur megjithatë qiratë përrallore. të mbledhura nga grupet ekonomike që i shfrytëzojnë”.

Për shembull, në lidhje me autostradën që lidh Viseun me Chaves, PCP flet për "diskriminim të dyfishtë" të rajoneve të brendshme. Duke qenë se përveç mungesës së alternativave, ato vuajnë edhe pasojat e brendshme”, nënvizon partia, duke theksuar se “A24, pak më shumë se 150 kilometra i gjatë, i duhet rreth 1 orë për të udhëtuar në të gjithë gjatësinë dhe 45 minuta”. , ndërsa e njëjta itinerar, nëpërmjet EN 2, ka një distancë prej 170 kilometrash dhe një kohëzgjatje afërsisht 3 orë e 30 minuta”.

Krahas këtyre propozimeve, PCP paraqiti një projektligj në fillim të janarit që kërkon shfuqizimin e rritjes së tarifave në 2023, duke ruajtur tarifat dhe tarifat për vitin 2022. Propozimi do të debatohet në seancë plenare këtë të mërkurë 8. komunistët mbrojnë gjithashtu fundin e partneritetet publiko-private (PPP) për koncesionet e rrugëve.

Artikujt e fundit