Hendeku aktual në vdekjet nga koronavirusi midis Portugalisë dhe fqinjit të saj spanjoll mund të vijë si një surprizë. Sidoqoftë, arsye të ndryshme mund ta shpjegojnë atë në këtë fazë:

Vendndodhja gjeografike

Para së gjithash, ndryshe nga vendet e tjera evropiane, Portugalia është një gadishull, me Spanjën si kufirin e saj të vetëm tokësor. Sidoqoftë, Kryeministri Portugez, Antonio Costa, njoftoi mbylljen e kufirit të tij me Spanjën për turistët nga 15 Mars. Masat paraprake ishin atëherë shumë të shpejta, vëren Yves Léonard: "Këta kufij u mbyllën sapo pamë se çfarë kishte ndodhur në Spanjë, veçanërisht me ndeshjen midis Atalanta Bergamo dhe Valencia"Me Sipas Universitetit të Romës La Sapienza, kjo ndeshje e Ligës së Kampionëve të Futbollit, më 19 shkurt, me të vërtetë konsiderohet si "Shkaktoj" përhapja masive e koronavirusit në Lombardi (Italia veriore), por edhe në Spanjë. Në të vërtetë, në mes të marsit, klubi spanjoll Valencia CF njoftoi se 35% e fuqisë punëtore të tij ishin testuar pozitivë për virusin. Përveç kësaj, gati 3000 tifozë spanjollë udhëtuan për në Milano për të parë ndeshjen.

Veprim i shpejtë pas alarmit spanjoll

Si pasojë, autoritetet portugeze do të kishin marrë shpejt masën e rrezikut. Pas mbylljes së kufirit tokësor me Spanjën, gjendja e jashtëzakonshme u shpall më 19 mars si "Shumë pak raste u vunë re", siguron Yves Léonard. Deri në 19 Mars, vetëm 642 infektime dhe dy vdekje u regjistruan.

Kufizimet e vendosura për 10 milionë Portugezët janë gjithsesi më pak të rrepta sesa në mesin e fqinjëve të tyre spanjollë, të cilët tashmë numërojnë më shumë se 10.000 të vdekur. Portugezët kështu urdhërohen të qëndrojnë në shtëpi nëse puna e tyre nuk e kërkon këtë, por ata mund të dalin dhe të ushtrojnë në zonën e tyre të banimit, e cila është e ndaluar në Spanjë.

Megjithatë, është "Nga fundi i shkurtit - fillimi i marsit" se autoritetet portugeze ishin të shqetësuar, nënvizon Yves Léonard, me një masë të fortë simbolike: më 9 mars, Presidenti Portugez Marcelo Rebelo de Sousa njoftoi se po e vendoste veten në karantinë, si një masë paraprake, duke pezulluar të gjitha aktivitetet publike në Portugali dhe jashtë saj per dy jave. Arsyeja ? Presidenti kishte qenë në kontakt javën e kaluar me studentë nga një shkollë në veri të vendit, pastaj u mbyll pas zbulimit të një rasti të koronavirusit. "Ky qëndrim goditi mendjet e njerëzve, veçanërisht pasi de Sousa është një njeri shumë mediatik", këmbëngul specialisti në historinë bashkëkohore Portugeze.

Mbroni turizmin, një levë e fuqishme për ekonominë Portugeze

Shumë Portugezë atëherë do të kishin treguar kujdes të madh vetë duke u "mbyllur në vetvete", siç u vërejt edhe në Sicili (Italia jugore) pas fillimit të epidemisë në Lombardi (Italia veriore). Itali). Kujdes i lidhur me "Vëzhgimi që kanë Portugezët për sistemin spitalor shumë të ndryshëm në territor", shumë i zhvilluar në qytetet e mëdha si Porto dhe Lisbona dhe më pak modern në zonat larg bregdetit, analizon Yves Léonard, i cili gjithashtu kujton se "Sistemi spitalor vuajti gjatë kurimeve të kursimit të vendit."Lexoni gjithashtu: Portugalia kthehet në rrethin e virtytshëm të rritjes

Sidoqoftë, nëse rritja është rritur vitet e fundit në Portugali, kjo është kryesisht falë eksporteve ... dhe turizmit. "Ka të bëjë me kujdesin për një nga levat e mëdha të rritjes Portugeze dhe sigurimin e popullsisë duke siguruar që aktiviteti turistik të mund të rifillojë brenda një afati të arsyeshëm kohor", shpjegon Yves Léonard.

Rregulloni të padokumentet për t'i mbrojtur ata dhe për të mbrojtur popullatën

Një arsye tjetër më mahnitëse është cituar nga vëzhguesit e jetës portugeze ditët e fundit: vendimi i kryeministrit socialist Antonio Costa, më 28 mars, për të rregulluar përkohësisht emigrantët që presin lejet e qëndrimit nga 30 marsi. Kjo masë e jashtëzakonshme dhe e përkohshme synon t'i mbrojë ata nga Covid-19 ... dhe kështu të mbrojë pjesën tjetër të popullsisë Portugeze. "Rregullimi i tyre i lejon ata të kenë qasje në sistemin kombëtar shëndetësor në mënyrë që ata vetë të mbrohen dhe që ata të mund të mbrojnë të tjerët", shpjegon Yves Léonard. Kjo masë qeveritare ka një objektiv tjetër, megjithatë, nënvizon specialisti: "Mbajeni këtë fuqi punëtore të nevojshme për funksionimin e duhur të ekonomisë".

Një vendim në çdo rast mirëpritet, të Mërkurën 1 Prill, nga drejtori i UNAIDS, programi i përbashkët i Kombeve të Bashkuara për HIV / AIDS: "Portugalia ka demonstruar cilësinë e saj udhëheqëse dhe të dhembshur duke marrë këto masa prioritare për të mbrojtur më të prekurit"Me Këtë të enjte, deputetë të ndryshëm të krahut të majtë i bënë thirrje qeverisë franceze të marrë masa të ngjashme.

Një kulm në fund të prillit ose gjatë majit?

Pavarësisht nga këto vëzhgime, kërkohet kujdes, siç theksojnë specialistët e intervistuar, në lidhje me "përjashtimin Portugez" të supozuar. Numri i rasteve me të vërtetë mund të rritet në mënyrë eksponenciale në ditët në vazhdim. "Objektet janë përforcuar, një spital ushtarak është ngritur në Lisbonë për të akomoduar 200 shtretër., vëren Yves Léonard. Çështja e majës mbetet e pasigurt. A do të zhvillohet në fund të prillit apo gjatë majit? Siç kemi parë, parashikimet janë të vështira me këtë virus. "