1-1-e1669908198824-png
23944939_wm-9524372-3091645-jpg

Coliseu do Porto do të presë 150 shfaqje muzikore, kërcimi, teatra dhe opere në 2023

Në një deklaratë, Coliseu do Porto theksoi debutimin në Portugali të kompanisë bashkëkohore të cirkut Les 7 Doigts de la Main, rikthimin e Kompanisë Kombëtare të Baletit (CNB) dhe prodhimeve kombëtare lirike dhe simfonike, disa në premierë absolute, në total. prej 13 shfaqjesh duke përfshirë opera të inskenuara, koncerte simfonike dhe korale-simfonike, balet me muzikë live, teatër muzikor lirik dhe opera elektroakustike dhe madje edhe një festival opere.

“Për këtë vit, ne kemi formuluar një dëshirë të fortë: të ndjekim akset programore themelore të ndërhyrjes së Koloseut në strukturën kulturore dhe cilësinë e pritjes së autoriteteve të ndryshme publike dhe, në të njëjtën kohë, të afirmojmë nisjen. të projekteve novatore, duke çimentuar këtë marrëdhënie me fushat artistike elemente thelbësore të këtij misioni dhe duke rritur praninë e tij përgjatë kalendarit”, nënvizoi në tekst presidentja e Coliseu Porto Ageas, Mónica Guerreiro.

O Coliseu thekson prezantimin e "Na Colónia Penal", nga Philip Glass, nga Martim Sousa Tavares (25 tetor), "Requiem", nga Frigyes Hidas, (28 mars), një premierë kombëtare nga Banda Sinfónica Portuguesa dhe "Cármen" , nga Georges Bizet (22 shtator), porositur nga Opera e Portos për Opera na Academia e na Cidade të drejtuar nga maestro Ferreira Lobo.

Më 22 qershor, Coliseu do Porto prezanton premierën e "Ópera Real", opera e parë tërësisht e prodhuar nga Escola Superior de Música e Artes do Especionário (ESMAE), me një libret nga Jorge Louraço Figueira dhe muzikë nga Telmo Marques, Eugenio Amorim. , Carlos Azevedo dhe Dimitris Andropoulos.

Më 28 nëntor, Rua Passos Manuel do të presë premierën absolute të "Nuk ka mbaruar derisa të vdesë sopranoja", nga mala voadora me Orquestra Metropolitana de Lisboa, në të cilën kompania e drejtuar nga Jorge Andrade dhe José Capela kërkon të "rikrijojë fundin". të operave ku personazhet femra janë gjithmonë duke vdekur”.

Në fushën e kërcimit, pikat kryesore përfshijnë "Riti i Pranverës" (27 janar), nga Stravinsky, nga Vortice Dance Company dhe kthimi i CNB në Porto, me "Symphony of Sorrows", nga Miguel Ramalho, me muzikë nga Henryk Górecki dhe "Cantata" nga Mauro Bigonzetti.

Për sa i përket vazhdimësisë, rikthehet cikli Promenade Concerts 2.0. e cila, nën drejtimin artistik të maestro Cesário Costa, përfshin ndër momente vepra si “As Quatro Estações”, nga Vivaldi, apo “A Minha Mãe Ganso”, nga Maurice Ravel.

Pikat kryesore në Circo përfshijnë premierën kombëtare të kompanisë bashkëkohore të cirkut Les 7 Doigts de la Main më 11 shkurt dhe Cirque de Noël në Coliseu Porto Ageas në dhjetor.

Koncerte nga artistë kombëtarë si Xutos dhe Pontapés, Jorge Palma, Aurea, Valete, Pedro Abrunhosa dhe Canto Nono, me një homazh për José Mário Branco, dhe artistë ndërkombëtarë si The Waterboys, Meute, Martinho da Vila, Orochi, Ana Carolina ose Emicida ndër të tjera do të shënojë edhe vitin 2023 në këtë sallë koncertesh.

Në vitin 2023, thekson teksti, Prix Jeunes Artistes Coliseu Porto Ageas do t'i jepet gjithashtu një profesionisti kërcimi, me interpretues, koreografë, skenografë, producentë, programues, ndër të tjera - të cilët kanë mbushur deri në 30 vjet, në këtë datë. e detyrës, 19 dhjetor.

JCR // TDI

Artikujt e fundit