1-1-e1669908198824-png

Chega propozon një komision të mundshëm për ndërhyrjet e pretenduara të kryeministrit në sektorin bankar

Chega njoftoi sot se do të propozojë formimin e një komisioni të mundshëm parlamentar për ndërhyrjen e pretenduar të kryeministrit në sektorin bankar dhe kërkon që seanca e parë të jetë ish-guvernatori i Banco de Portugal, Carlos Costa.

“Chega ka vendosur të përdorë në mënyrë të jashtëzakonshme një mekanizëm që i takon sipas rregulloreve, që është konstituimi i një komisioni të mundshëm parlamentar” për të “hetuar dhe parandaluar ndërhyrjen e qeverisë në sistemin bankar dhe financiar”, tha kreu i Chega. në deklaratat për gazetarët në Kuvendin e Republikës.

André Ventura tregoi se ky urdhër i mundshëm “do të propozohet nga Chega” dhe do të ketë “katër objektiva kryesore”.

Analizoni akuzat për ndërhyrje të pahijshme në sektorin bankar në vitet e fundit, rishikoni legjislacionin në fushën e rregullimit financiar dhe autonomisë së tij, seanca dëgjimore me specialistë, me guvernatorët aktualë dhe ish-guvernatorët dhe zëvendësguvernatorët e Bankës së Portugalisë, konkretisht Carlos Costa, të dijë në selinë e Kuvendit ankesat, denoncimet dhe çfarë ka thënë në librin e tij për ndërhyrjen e këtij apo atij kryeministri dhe të propozojë hetime të reja, qoftë në Ministrinë Publike, qoftë në Parlament”, tha ai.

André Ventura tregoi gjithashtu se Chega do të propozojë që seanca e parë të jetë ajo e ish-guvernatorit të Banco de Portugal, Carlos Costa.

Kreu i Chega-s kritikoi gjithashtu qëndrimin e PSD-së, duke akuzuar partinë e udhëhequr nga Luís Mali i Zi për "inerci politike" se ka treguar se do t'i "i japë një shans të dytë" kryeministrit, António Costa, për t'iu përgjigjur të gjitha pyetjeve. socialdemokratët e morën atë në pyetje në lidhje me rastin që përfshinte biznesmenen angolane Isabel dos Santos dhe procesin e zgjidhjes dhe shitjes së Banif, dhe dështimin për të shkuar në një hetim parlamentar.

“PSD-së i kemi dhënë të gjitha kushtet për të marrë këtë rrugë, për ta marrë këtë rol. Ata zgjodhën të mos i jepnin PS-së një shans të dytë, të tretë dhe të katërt, edhe kur ishte e qartë se qeveria socialiste nuk donte të përgjigjej asgjë dhe do të përdorte të gjithë mekanizmat që kishte në dispozicion për të shmangur përgjegjësinë e saj. , prandaj kemi vendosur të mos presim më”, kritikoi ai.

Sipas Rregullores së Kuvendit të Republikës, të gjitha komisionet parlamentare mund të ngrihen “për qëllime të veçanta”, duke qenë përgjegjëse për “vlerësimin e çështjeve që i nënshtrohen ngritjes së tyre, paraqitjen e raporteve përkatëse brenda afateve të përcaktuara” nga parlamenti.

“Nisma për ngritjen e komisioneve parlamentare të rastit, me përjashtim të atyre hetimore, mund të ushtrohet nga të paktën 10 deputetë ose nga një grup parlamentar”, theksohet gjithashtu.

Chega kishte propozuar më parë formimin e një komisioni hetimor parlamentar për të vlerësuar "ndërhyrjen e mundshme politike të Kryeministrit" ndaj ish-guvernatorit të Banco de Portugal "për të mbrojtur vajzën e presidentit të Angolës", por propozimi u refuzua. në mesin e dhjetorit me vota të favorshme nga partia propozuese dhe IL, abstenim nga PSD dhe PAN dhe vota kundër nga PS, PCP, BE dhe Livre.

Artikujt e fundit