1-1-e1669908198824-png
35874855_wm-5689351-8468403-jpg

Caretos de Podence del në rrugë me një vizitë të paralajmëruar nga Presidenti i Republikës

I vetëshpallur "Karnavali më autentik në Portugali" zgjat katër ditë, nga 18 deri më 21 shkurt, por festa fillon një ditë më parë, më 17 shkurt, me vizitën e Presidentit të Republikës, si António Carneiro, President i Shoqata caretos e Podence.

Presidenti Marcelo Rebelo de Sousa ishte në Podence në vitin 2020, pak pasi Entrudo Chocalheiro i fshatit Podence, në komunën e Macedo de Cavaleiros, rrethi i Bragança, u klasifikua si Trashëgimia Kulturore Jomateriale e Njerëzimit nga UNESCO, Kombet e Bashkuara. Organizata Arsimore, Shkencore dhe Kulturore.

Sipas António Carneiro, Presidenti i Republikës kthehet në Podence "për të përmbushur premtimin për inaugurimin e muralit" me figurën e Marcelo Rebelo de Sousa në atë që ai dëshiron të jetë "fshati më shumëngjyrësh në Portugali", me disa murale të përhapura. në të gjithë qytetin.

Kreu i Shtetit ndodhej në Podence më pak se një muaj para mbylljes së parë për shkak të pandemisë Covid-19 dhe do të kthehet brenda një viti kur Entrudo Chocalheiro "të kthehet në normalitet" pa kufizime sanitare, në fshatin me më pak se 200 banorë.

“Ruajtja e asaj që është tradicionale, mbi të gjitha” është qëllimi i organizatës, e cila thekson “përgjegjësinë me UNESCO-n për klasifikimin” e cila detyron “të ruajë matricën” e këtij festivali.

Caretos, me kostume shumëngjyrëshe të verdhë, të kuqe dhe jeshile, maska ​​teneqeje, trokitje rreth belit dhe një shkop janë protagonistët e kësaj feste dhe atraksioni kryesor në ditën e karnavaleve, me parakalimin nëpër rrugët e fshatit.

Në ditët e mbetura ata janë gjithashtu të pranishëm, veçanërisht në aktivitetet e ndryshme të planifikuara në natyrë, të tilla si shëtitje, udhëtime me varkë në rezervuarin Azibo, resortin më të njohur në Nordeste Trás-os-Montes, në argëtimet në rrugë ose në tavernat e fshatit. me gastronomi lokale.

António Carneiro nuk rrezikon numrin e pritur të vizitorëve, por garanton se "jo vetëm në komunën e Macedo de Cavaleiros, por në të gjithë rajonin e Trás-os-Montes, akomodimi dhe kateringu është i plotë për katër ditët e ngjarjes". .

Fshati ende i mungon infrastruktura për të akomoduar vërshimin e vizitorëve dhe presidenti i Associação dos Caretos de Podence vazhdon të ankohet për pushtetin politik dhe investimet lokale.

“Pushteti politik duhet ta shohë ndryshe këtë parti që gjërat të jenë edhe më shumë referencë në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar”, vlerësoi ai.

Një pohim vendas që, sipas António Carneiro, "nuk diskutohet", është se Podence merr përsipër pavijonin portugez që ishte në Expo Dubai.

“Për shkak se kostot e çmontimit janë të papërballueshme,” tha ai.

Ambicia për të ndërtuar Muzeun Caretos në Tras-os-Montes mbetet e patundur dhe Kryetari i Shoqatës ka deklaruar se "ka tashmë një projekt", i cili do t'i paraqitet Presidentit të Republikës.

Maskaradat më emblematike të traditave të Trás-os-Montes kanë përfaqësuar Portugalinë në ngjarjet ndërkombëtare me një prani në disa vende.

Ata tashmë janë dalluar nga Imrensa Nacional-Casa da Moeda (INCM) me nxjerrjen e një pjese të “etnografisë portugeze” dhe këtë vit janë figurat në shpatet e lotarisë kombëtare.

Ata kanë frymëzuar disa dokumentarë, më i vjetri prej të cilëve daton nga viti 1976, nga Noémia Delgado, me titullin "Máscaras" dhe këngë si "Olhem os Caretos" nga grupi portugez Quinta do Bill.

Në këtë Entrudo Chocalheiro, më 19 shkurt do të prezantohet një lojë për konzola në të cilën protagonistë janë “facanitos”, siç quhen fëmijët që vishen si Careto.

HFI // MSP

Artikujt e fundit