1-1-e1669908198824-png
doc-20211123-34836128-manueldealmeida_1220-scaled-e1637694602168-4877234-8447692-jpg

BE dëshiron të parandalojë kompanitë në pronësi të nëpunësve publikë që të aplikojnë për fondet e BE-së

BE-ja propozoi sot të parandalojë kompanitë në pronësi të familjeve të liderëve që të aplikojnë për fondet e BE-së dhe t'i japë fund "derës rrotulluese midis biznesit dhe politikës", duke shpjeguar Catarina Martins se qëllimi i partisë është të mbrojë "etikën republikane".

"Pozicioni i Bloco de Esquerda është i thjeshtë: t'i përgjigjet jetës së njerëzve, të luftojë kundër spekulimeve dhe të përditësojë pagat dhe pensionet, si dhe t'i përgjigjet tronditjes popullore kundër shthurjes midis politikës dhe biznesit, të mbrojë etikën republikane". u shpjegoi Catarina Martins gazetarëve në fund të një vizite në Feira de Espinho, rrethi i Aveiro, që shënoi hapjen e ditëve parlamentare të BE-së dhe gjatë së cilës ai prezantoi nismat legjislative të partisë për këtë.

E para nga dy masat e pranishme në projektligjin që modifikon regjimin e ushtrimit të funksioneve nga titullarët e funksioneve politike dhe funksioneve të larta publike, bazohet, sipas kreut të BE-së, në “një mendim të Prokurorit të Përgjithshëm të Republikës”. Prandaj, është e qartë se të afërmit e një drejtuesi nuk mund të lidhin kontrata publike me shtetin, por nuk mund të aplikojnë as për fondet evropiane.

"Askush nuk e kupton, e lëre më kur fondet e BE-së janë pjesa më e madhe e investimit që do të ketë vendi, që anëtarët e familjes nuk mund të lidhin kontrata për bizneset e tyre me qeverinë - është e natyrshme që nuk munden, është çështje transparence - por kush mund të aplikojë për fondet evropiane. Ka ndodhur më parë, nuk duhet të ndodhë, duam ta korrigjojmë, duam të përforcojmë etikën republikane të nevojshme për besueshmërinë e demokracisë”, tha ai, duke iu referuar nënkuptuar rastit të Ministres së Kohezionit Territorial, Ana. Abrunhosa.

Një tjetër nga ndryshimet në këtë regjim është "të ndalojë derën rrotulluese" ku "një person është në qeveri, merr vendime për një kompani, pastaj shkon të punojë për kompaninë për të cilën kanë marrë vendimet për fat të mirë sepse dënimi është po aq i paqartë që nuk mund të mbahet". zyra publike”, ka detajuar Catarina Martins.

“Ajo që ne propozojmë është që titullarët e funksioneve publike, kur të largohen nga detyra dhe të mos kthehen në profesionin e tyre fillestar, domethënë të kenë një karrierë tjetër profesionale, të jenë të detyruar të informojnë Entin e Transparencës dhe ky i fundit të thotë nëse funksioni i ri i mbajtjes së postit,” shpjegoi ai.

Pa përmendur edhe emrin e ish-sekretares së Shtetit për Turizmin Rita Marques, kreu i BE-së mbrojti se "nuk ka kufizim që njerëzit të kthehen në profesionin e tyre", por se nuk ka asnjë nuk mund të jetë normale për "një qeveri. zyrtar të marrë vendime për një kompani dhe të vazhdojë të punësohet nga vetë kompania”.

"Ky është një regjim me dyer rrotulluese midis biznesit dhe politikës që minon demokracinë dhe duhet të marrë fund," tha ai.

Masa e tretë e BE-së është një ndryshim në regjimin e përgjithshëm të mbrojtjes për sinjalizuesit, i paraqitur nga Catarina Martins pikërisht në Espinho, "një nga bashkitë ku ka edhe hetime për vendimet e kryetarëve të bashkive", duke konsideruar se duhet "të mbrojmë punëtorët e bashkive. të cilët kanë guximin të parashtrojnë akuza të cilat shpeshherë i lejojnë prokurorit publik të veprojë”.

“Ka mbrojtje për sinjalizuesit që nuk mund të shkarkohen brenda dy viteve. Tash mandatet në komuna janë katër vjet dhe për këtë arsye duhet të zgjasim mbrojtjen e këtyre punëtorëve së paku deri në afatin e mandatit sepse e dimë se sa e rëndësishme është që punëtorët e komunave të kenë guximin të ankohen”, shpjegoi ai. .

Artikujt e fundit