1-1-e1669908198824-png
40165211_wm-4319951-2451133-jpg

BE thotë se përgjigja e Costa përfshin përpjekje për të mbrojtur Isabel dos Santos

“Duhet të themi se nga fjalët e kryeministrit dhe nga përgjigjet që ai dha, kuptohet se ka pasur një përpjekje për të mbrojtur rolin e Isabel dos Santos, vajzës së Presidentit të Angolës dhe rolin e saj në Eurobic”, tha. blogerja Mariana Mortágua gjatë një konference për shtyp në parlament.

Sipas BE, "kjo mbrojtje, e cila ka rezultuar të jetë e parëndësishme, nëse ndodh, është e qartë se është një situatë serioze dhe konfiguron një nënshtrim të shtetit portugez ndaj interesave të elitës angoleze".

“Ajo që dua të theksoj është se ky qëndrim i regjimit portugez i nënshtrimit ndaj interesave të elitës angoleze nuk ka ndodhur vetëm nën mandatin dhe në PS të António Costa. Ishte mbretërimi i Banco de Portugal, mbretërimi i PSD dhe mbretërimi i PS për 20 vitet e fundit”, theksoi ai.

Deputeti i bllokut dha disa shembuj, duke thënë se “ishte Banka e Portugalisë ajo që autorizoi hyrjen e Isabel dos Santos në Eurobic në vitin 2014, kur ne e dinim tashmë se pasuria e vajzës së presidentit [de Angola] ishte një pasuri e vjedhur nga Populli i Angolës dhe shumë vende të tjera evropiane bllokuan kryeqytetin e Angolës”.

“Ishte Banka e Portugalisë ajo që lejoi BNI Angola të ngrihej në Portugali pavarësisht nga prania e aksionarëve të fshehur, si ndërtuesi José Guilherme dhe aksionarëve të tjerë, si djali i presidentit të BNA, Banco National of Angola, ” shtoi.

Mariana Mortágua gjithashtu theksoi se "ishte ministri i PSD-së Rui Machete ai që i kërkoi falje Manuel Vicente, Zëvendës Presidentit të Angolës, për hetimin në Portugali për pastrim parash".

“Ishte Carlos César, presidenti i PS-së, i cili shkoi në kongresin e MPLA në 2016 për të falënderuar elitën angoleze për kontributin në ekonominë portugeze,” shtoi ai.

Për deputetin e bllokut, ajo që duhet të konkludohet “me njëfarë qetësie është se ajo që po ndodh mes ish-guvernatorit të Banco de Portugal [Carlos Costa], grupit parlamentar të PS-së dhe PSD-së nuk ka të bëjë me pastrimin e Angolës. paratë në Portugali, është një larje rrobash të pista”.

“Është një hakmarrje mes institucioneve që ka të bëjë me të kaluarën dhe nuk ka të bëjë me rolin e elitës angoleze në Portugali,” akuzoi ai.

Për deputetin, vendi tashmë po dëshmohet “për fat të keq të faktit që Portugalia vazhdon të përdoret për të pastruar para, këtë herë nga oligarkia ruse, pa ngjallur interesin as të Bankës së Portugalisë, as të PSD-së dhe as të PS”. .

PS do t'i kërkojë Banco de Portugal "të gjithë dokumentacionin dhe informacionin" që justifikon ndërhyrjen e ish-guvernatorit Carlos Costa në procesin Eurobic/BPI, njoftoi sot kreu i parlamentit socialist Eurico Brilhante Dias.

Edhe sot, kryeparlamentari i PSD-së ka konsideruar se kryeministri në përgjigjet e partisë ka konfirmuar se “ka ndërhyrë në Bankën e Portugalisë” si në rastin e Isabel dos Santos ashtu edhe në procesin e zgjidhjes së Banifit.

Joaquim Miranda Sarmento pranoi se partia mund t'i jepte "një shans të dytë" dhe t'i përsëriste pyetje Kryeministrit ose të bënte të reja rreth ndërhyrjeve të mundshme në Banco de Portugal, përpara se të shqyrtonte një hetim parlamentar.

António Costa i dërgoi përgjigjet e pyetjeve të bëra nga PSD më 23 nëntor në parlament, pasi ish-guvernatori i Banco de Portugal, Carlos Costa e akuzoi atë për presion dhe "ndërhyrje politike" në procesin e shkarkimit të biznesmenes Isabel dos Santos nga BIC.

Në përgjigjet e dërguara në parlament, kryeministri thotë se ai kurrë nuk ka bërë përfaqësime në Banco de Portugal "apo dikë tjetër" në mbështetje të përshtatshmërisë së Isabel dos Santos dhe nuk ka vepruar vetëm në një përpjekje për të zgjidhur bllokimin e aksionerëve të BPI.

Sa i përket pyetjeve në lidhje me Banif, António Costa kujton se në dhjetor 2015, Banka e Portugalisë, e drejtuar nga Carlos Costa, arriti në përfundimin se shitja e Banif me rezolutë te Santander ishte e vetmja alternativë ndaj likuidimit dhe drejtoi procesin.

ARL (PMF/SMA/TA) // JPS

Artikujt e fundit