1-1-e1669908198824-png
be-kritikë-riprivatizimin-e-trokitje-e-një-gjunjë-et

BE kritikon riprivatizimin e TAP-it “në gjunjë” dhe pa justifikim apo kriter

Në mbyllje të Ditëve Parlamentare të BE-së, të cilat përfunduan sot në Aveiro, Pedro Filipe Soares u pyet për zhvillimet e fundit në lidhje me TAP, pasi ministri i Financave Fernando Medina zbuloi se procesi i privatizimit të linjës ajrore TAP do të jetë "së shpejti" në Këshill. të Ministrave.

“Ky vendim riprivatizimi duket se është marrë në gjunjë, pa asnjë justifikim, pa asnjë kriter, kundër gjithçkaje që është mbrojtur nga qeveria dhe me një objektiv të vetëm, që është një kompani e kursyer me paranë publike, që tani është. fillimi i fitimit, dorëzimi i individëve që të përfitojnë individët”, kritikoi ai.

Sipas kreut parlamentar të BE-së, kjo është një situatë e ngjashme me atë që ndodhi në sektorin bankar, kur paratë e taksapaguesve u përdorën "për të pastruar gropat private dhe më pas u kthyen në privat për të përfituar".

“E shohim tani me TAP-in, me shkatërrimin e këtij vektori strategjik të kompanisë dhe sërish me dorëzimin tek individët pasi paratë publike janë përdorur për të mbrojtur destinacionet e kompanisë. Është e papranueshme dhe e pakonceptueshme”, ka denoncuar ai.

Në analizën e Pedro Filipe Soares, janë dy subjekte që "me sa duket PS kërkon t'i menaxhojë paralelisht ose në mënyrë të artikuluar" me komisionin hetimor për kompaninë ajrore dhe që bllokuesit, nxitësit e këtij hetimi, duan "të shkëputen plotësisht". .

“Nga njëra anë, Inspektorati i Përgjithshëm i Financës dhe hetimi që po kryen nuk kanë asnjë lidhje me komisionin hetimor. (…) Një tjetër aferë që nuk na shqetëson as ne, por që ne e kuptojmë se PS-ja dëshiron ta lidh, është privatizimi i TAP-it”, deklaroi ai.

Blogeri përsëriti kritikat ndaj këtij privatizimi, duke kujtuar se kryeministri, António Costa, kishte deklaruar se ishte “një ndërmarrje strategjike”.

“E ka thënë në vitin 2016, 2017, kur ka kryer procesin e shtetëzimit të pjesshëm të kompanisë, e ka rikonfirmuar kur në vitin 2020 ka kryer procesin e shtetëzimit total të kompanisë. Është e pakuptueshme për ne që në pak më shumë se dy vjet opinioni ka ndryshuar kaq drastikisht, sepse ne vazhdojmë ta shohim TAP-in si strategjik në atë që do të thotë për ekonominë kombëtare dhe çfarë do të thotë për aksesin në vend”, shtoi ai.

Pedro Filipe Soares siguroi se partia do të luftojë kundër privatizimit të kompanisë, por përsëriti se komisioni hetimor nuk është instrumenti për ta bërë këtë.

“Komisioni hetimor nuk është as i varur nga auditimi i Inspektoratit të Përgjithshëm të Financave, as i një konsultimi tregu siç dëshiron të bëjë qeveria dhe ne nuk do të pranojmë sfidën e ministrit aktual të Infrastrukturës për të mos bërë pyetjet që ne. e gjykojmë të nevojshme të përballemi me një privatizim që dëmton interesat e shtetit dhe që ne do ta luftojmë”, përmblodhi ai.

JF // JPS

Artikujt e fundit