1-1-e1669908198824-png
40266095_wm-1111532-4439693-jpg

Mjaft dëshiron të "ndërtojë një qeveri alternative" me PSD-në ndaj qeverive evropiane

Në fund të një auditori prej rreth një ore me Presidentin e Republikës në Pallatin Belém, në Lisbonë, të kërkuar pas rizgjedhjes së tij si President i Chega-s gjatë konventës në fund të janarit, André Ventura deklaroi se u shpreh se Marcelo Rebelo de Sousa angazhimin për të "filluar të ndërtojë një alternativë për të qenë gati në kohën e zgjedhjeve evropiane dhe në një kornizë afatmesme".

Duke iu drejtuar gazetarëve të rrethuar nga Marta Trindade, nënkryetare e partisë, kreu i Chega deklaroi se ndërtimi i kësaj alternative “varet edhe nga PSD”, prandaj “duhet të jetë punë e dyve”.

André Ventura tregoi se nuk po fliste për “as koalicione, as marrëveshje”.

“Kur them alternativë, askush nuk do të nënshkruajë një marrëveshje. Duhet t'i japim vendit, presidentit, portugezit ndjenjën se ka një alternativë nëse thirremi për të bërë këtë zgjedhje”, theksoi ai.

Ventura tha se nuk kishte folur ende me kreun e PSD-së, Luís Mali i Zi, por argumentoi se "më shumë se dialog, telefonata dhe takime, duhet të ketë konvergjencë në kritika dhe zgjidhje".

“Ajo që është e rëndësishme nuk është sa herë flas në telefon me Luís Malin e Zi apo që Luís Mali i Zi më flet në telefon, është nëse në parlament, që është shtëpia e demokracisë, ka të përbashkëta në veprimin e kritikës. – dhe ka disa, me stile të ndryshme, siç ka ndodhur tani në Banif, në kritikat e ministrave, në komisionin hetimor – dhe ka edhe zgjidhje alternative të përbashkëta”, u mbrojt ai.

Edhe pse ende nuk e ka ftuar kreun socialdemokrat në një takim për të diskutuar këtë çështje, presidenti i Chega shprehet i bindur se kjo do të ndodhë: “Do të ishte keq që kreu i PSD-së të refuzonte të takonte kreun e grupit të tretë portugez. . u largua pa asnjë arsye të dukshme, pasi do të takohesha me çdo drejtues tjetër”.

“Mendoj se tani është koha më e mirë për të. Nëse Luís Mali i Zi nuk e dëshiron tani, nëse e preferon më afër verës… Mendoj se e rëndësishme është të kemi kontakte politike tani”, theksoi ai.

Presidenti i Chega parashikoi se zgjedhjet rajonale në Madeira, më vonë këtë vit, mund të përbënin një "provë të parë" të "skenarit të një qeverisjeje eventuale".

André Ventura këmbënguli në faktin se “mes Chega-s dhe PSD-së duhet të krijohet një alternativë”: “Nuk mund të arrijmë në zgjedhjet evropiane pa alternativë. Nuk mund të arrijmë, guxoj të them, këtë verë, këtë vjeshtë, pa alternativë dhe na takon ne t'ia tregojmë këtë portugezit”, theksoi ai.

Presidenti i Chega vlerësoi gjithashtu se "Presidenti i Republikës është në dijeni të përsosur të këtij skenari".

“Presidenti njeh, si ne, nevojën për një alternativë. Dhe ai tashmë ka thënë se në asnjë mënyrë nuk mund të ndërmarrë një iniciativë që do t'i jepte fund kësaj mazhorance nëse nuk ka alternativë”, tha ai.

“Nëse nuk bëjmë, nuk mund të ankohemi apo t'i kërkojmë Presidentit të Republikës të shpërndajë parlamentin”, theksoi ai.

E pyetur në lidhje me dorëheqjen e presidentes së Agjencisë Kombëtare të Inovacionit, Joana Mendonça, duke cituar mungesën e kushteve për të vazhduar detyrën, Ventura mbrojti “kjo tregon se si po ndodh kjo klimë shpërbërjeje në nivelet më të larta të aparatit shtetëror dhe sa e rëndësishme është ajo. është një alternativë e tillë”.

FM // JPS

Artikujt e fundit