1-1-e1669908198824-png
39680289_wm-1151769-9319425-jpg

Mjaft propozon që qeveria të njohë Rusinë si sponsor shtetëror të terrorizmit

Partia e udhëhequr nga André Ventura i referohet "Më 24 shkurt të këtij viti, Federata Ruse filloi një pushtim të paligjshëm dhe brutal të territorit ukrainas" dhe se "forcat ruse dhe grupet paraushtarake të kontrolluara nga Moska lanë një gjurmë shkatërrimi dhe barbarie që në mënyrë të qartë dhe absolutisht shkel Konventat e Gjenevës dhe protokollet e tyre shtesë, të cilat janë thelbi i të ashtuquajturës së drejtë ndërkombëtare humanitare dhe që synojnë të kufizojnë efektet e konfliktit të armatosur”.

“Bombardimi pa kriter i qyteteve dhe fshatrave, arrestimet arbitrare, ekzekutimet e shkurtra, spastrimi etnik, dhuna seksuale, rrëmbimet, dëbimi i detyruar i fëmijëve ose përdorimi i armëve termobarike, janë disa nga taktikat e përdorura nga terroristët nga Rusia kundër popullsisë civile të pambrojtur. shtuar. stresi. .

Duke theksuar se "mjetet e përdorura nga rusët në këtë konflikt janë gjithashtu tregues i mungesës totale të angazhimit të tyre për respektimin e traktateve ndërkombëtare", Chega flet për "masakër" dhe për një "objektiv të qartë të forcave të Moskës për të asgjësuar pa dallim. të civilëve ukrainas”.

“Por nëse e gjithë kjo nuk do të ishte tashmë e patolerueshme, Federata Ruse ka filluar të përdorë energjinë si një armë dhe një instrument shantazhi, duke kufizuar apo edhe duke ndërprerë aksesin në gaz për vendet evropiane që varen prej tij, në të njëjtën kohë që ajo praktikon një politikë të 'terrorizmit energjetik' me shkatërrimin ose dëmtimin e infrastrukturave ukrainase për prodhimin ose shpërndarjen e energjisë, e cila synon të dënojë miliona civilë të kalojnë një dimër të ashpër, pa mundësi adekuate për ngrohje", nënvizojnë deputetët.

Për Chega, "nuk ka dyshim" se regjimi rus "kërkon shkatërrimin fizik dhe të qëllimshëm të infrastrukturës civile dhe vrasjen masive të civilëve ukrainas, duke evokuar në mënyrë të pashmangshme krime të tmerrshme si Holodomor".

Parlamenti Evropian miratoi të mërkurën një rezolutë që njeh Rusinë si një sponsor shtetëror të terrorizmit, të paraqitur nga grupi politik i Konservatorëve dhe Reformistëve Evropianë (e qendrës së djathtë).

Rezoluta gjithashtu i kërkon Këshillit të BE-së të përfshijë në listën e organizatave terroriste organizatën paraushtarake ruse "Wagner Group", Regjimentin e 141-të Special të Motorizuar, i njohur gjithashtu si "Kadyrovites" dhe grupe të tjera të armatosura, milici dhe forca të financuara nga Kremlini (rusisht Presidenca).

Chega konsideron se "ka ardhur koha që Portugalia, si një anëtare e Bashkimit Evropian dhe një vend anëtar i Këshillit të Evropës, të marrë një qëndrim koherent për këtë çështje" dhe rekomandon që qeveria "të njohë të ashtuquajturat 'Grupi Wagner', i ashtuquajturi regjimenti i Kadirovit (i Ramzan Kadyrov, President i Republikës Ruse të Çeçenisë), i Milicisë Popullore të Donbasit, i Milicisë Popullore të Luhanskut ose milicia e njohur si Forcat e Armatosura të Bashkuara të Rusisë së Re, e përbërë të të dyjave” dhe “çdo milicie apo organizatë tjetër paraushtarake, të mbështetur nga shteti rus, të cilat kryejnë akte agresioni kundër shteteve të pavarura në emër të interesave ruse”.

FM (IG) // JPS

Artikujt e fundit