1-1-e1669908198824-png
34572931_wm-8309370-2323805-jpg

Arri në Lisbonë akuzon PSD-në dhe PS-në për formimin e një “qendre politike” për të qeverisur në kryeqytet

“Dyshimet e përhapura dhe të përhapura në hapësirën publike, me një farë banaliteti, kam frikë se do t'i japin forcë partive si Çega, dhe ky është një lajm i keq për vendin. Nuk është sepse Chega përfaqëson fundin e korrupsionit, nuk është se, por sepse është një përdorim i panevojshëm dhe jokonsistent i kësaj axhende,” tha të martën nënkryetari i bashkisë së Lisbonës, Filipe Anacoreta. Correia (CDS-PP), duke marrë parasysh se partia Chega "është jo aq i përkushtuar” në luftën kundër korrupsionit.

Duke paraqitur temën e debatit aktual, deputeti komunal i Chega Bruno Mascarenhas kujtoi ndërhyrjen e partisë së tij për korrupsionin në bashkinë e Lisbonës, në veçanti kërkesën e bërë në janar 2022 për një auditim të jashtëm të ish-ekzekutivit, të drejtuar nga Fernando Medina (PS ), dhe paralajmëron kryetarin aktual të bashkisë, Carlos Moedas (PSD), për respektimin e Regjimit të Përgjithshëm të Parandalimit të Korrupsionit (RGPC).

Bruno Mascaren pohoi se, politikisht, respektimi i RGPC u bë me iniciativën e Chega, në të cilën ekzekutivi i Carlos Moedas "nuk kishte alternativë tjetër" përveçse të punonte në këtë drejtim.

“Chega, ndryshe nga të gjithë ju, parti të përfaqësuara në këtë kuvend, ka lindur dhe është rritur në pastërtinë e vlerave, në respekt të taksapaguesve. Në çdo moment të jetës sonë politike dhe personale garantojmë paanshmëri, transparencë dhe mbrojtjen e portugezëve”, shpjegoi deputeti, duke iu referuar se në këto 49 vite demokraci, PSD dhe PS kanë “qeverisur shumë keq vendin”. .

Deputeti i Çegës akuzoi PSD-në dhe PS-në se përbëjnë “një qendër politike”, në të cilën “kjo qarkullim dhe ky pakt i pretenduar i qeverisjes në kryeqytet e vështirëson luftën efektive kundër korrupsionit”.

Nënkryetari i Bashkisë së Lisbonës iu referua “fjalimit në Chega”, duke siguruar se lufta kundër korrupsionit është “një angazhim i madh” i këtij ekzekutivi dhe se shkon përtej këshilltarëve në portofol.

“Është në këtë përpjekje, e cila duhet të jetë ndërsektoriale, që ne po punojmë dhe shpresojmë që, me të vërtetë, shpejt, Bashkia e Lisbonës mund të pushojë së qeni, me të drejtë ose pa të drejtë, subjekt i lajmeve konstante që ngrenë dyshime dhe që në mënyrë efektive qytetarët distancohen nga politika”, nënvizoi Anacoreta Correia.

Këshilltarja për planifikim urban dhe transparencë dhe luftë kundër korrupsionit, Joana Almeida (e zgjedhur në mënyrë të pavarur nga koalicioni “Novos Tempos” – PSD/CDS-PP/MPT/PPM/Aliança), vlerësoi se viti 2022 ishte “një vit plot arritje”. në këtë fushë, veçanërisht me rishikimin e kodit të sjelljes dhe etikës, krijimin e kanalit të raportimit dhe përmirësimin e portalit të transparencës.

“Ka pasur një rritje të shpejtë të ‘rangut’ të transparencës dhe parandalimit të korrupsionit në të gjithë treguesit e vlerësuar”, zbuloi Joana Almeida, duke argumentuar se kjo dëshmon se puna është në rrugën e duhur, në të cilën hapat e ardhshëm janë rishikimi. plani i auditimit për parandalimin e rrezikut, rishikimi i kornizës së kontrollit të brendshëm dhe përgatitja e planit të auditimit për vitin 2023.

Kreu i grupit komunal të PSD-së, Luís Newton, vuri në dukje se “korrupsioni rëndon mbi natyrën njerëzore dhe, me këtë, mund të ndikojë në gjithçka që varet prej tij. Kjo është arsyeja pse ai që është dënuar se ka çoroditur një proces për përfitimin e tij është po aq i korruptuar sa ata që, pa asnjë bindje, kërkojnë të nxjerrin dividendë moralë ose politikë prej tij”.

Mesazhi i fitores mbi fatkeqësinë e të tjerëve është vetëm gëzimi i atyre që qëndrojnë në baltë, sepse askush nuk mund të jetojë nga degradimi i vlerave dhe i shoqërisë, sepse edhe ky është korrupsion”, tha socialdemokrati. duke iu referuar ndërhyrjes së grupit komunal Mjaft në këtë rast si “një grusht asgjëje”.

Nga Iniciativa Liberale (IL), Miguel Ferreira da Silva paralajmëroi se "manikeizmi tipik i njerëzve të mirë dhe të këqijve vetëm dëmton luftën kundër korrupsionit" dhe mbrojti se "arma më e mirë politike kundër korrupsionit është transparenca", duke përshëndetur vendimin. i Partisë Socialiste Davide Amado të japë dorëheqjen nga kryesia e Komisionit të 6-të për të Drejtat e Njeriut dhe Sociale, Shtetësinë dhe Transparencën dhe Luftën kundër Korrupsionit, pasi akuzohet nga Ministria Publike për krime të pjesëmarrjes ekonomike në biznes dhe shpërdorim detyre.

Në këtë debat nuk ndërhyri PS, as BE, Livre, PEV, PAN, Aliança dhe PPM, me pjesëmarrjen e PSD, IL, CDS-PP, PCP dhe MPT.

SSM // QV

Artikujt e fundit