1-1-e1669908198824-png
40148469_wm-3087370-7182679-jpg

25 Prill/50 vjet: Presidenti i Republikës dekoroi 21 ushtarë të tjerë prill

Në një shënim të publikuar në faqen zyrtare të Presidencës së Republikës në internet, përmendet se këto dekorime janë paraqitur në ish-karuselin mbretëror ngjitur me Pallatin e Belem, në Lisbonë, “pas ceremonisë dhjetorin e kaluar”. të cilat u shpërblyen 23 të tjerë.Prilli ushtarak.

Ndër ushtarët e 21 prillit që Presidenti i Republikës dekoroi të enjten janë gjeneral-lejtnant João Maria de Vasconcelos Piroto, gjeneralmajorët José Domingos Canatário Serafim dhe José Manuel Freire Nogueira dhe kapiteni i luftës José Ferreira Brito.

Kolonelët António Augusto Cuco Rosa, Carlos Alberto Évora de Maia Loureiro, Filipe Ferreira Lopes, Isaías de Figueiredo Ribeiro, Jaime Manuel Rodrigues Neves, João Henrique Domingues Gil, Joaquim Canteiro Manuel Ferreira Domingo, Josédourai, Superioreo Céndiro. Freixo.

Pas vdekjes, kolonelët Aníbal Jorge Martins Matos da Silveira, António Lourenço Guedes, António Manuel Vilares Cepeda, Carlos Joaquim Gaspar, Joaquim Dias Marcelino Marques, nënkoloneli José Emílio Gomes de Almeiélyourés de Almeida, si dhe Miliohu.

Më 14 dhjetor, Marcelo Rebelo de Sousa përsëriti synimin e tij për të dekoruar të gjithë personelin ushtarak që luajti një rol në 25 prill 1974 deri në vitin 2024, sipas një sondazhi të Shoqatës së 25 Prillit.

“Unë e di se sa e diskutueshme është, veçanërisht sepse ka një polemikë se kush ishte në 25 prill dhe më parë kishte një të kaluar dhe më pas një të ardhme, dhe jo aq e kaluara por e ardhmja pas ngre polemika, por historikisht ata ishin prilli. 25, është e pamohueshme dhe e padiskutueshme”, argumentoi ai.

Sipas Kreut të Shtetit dhe Komandantit Suprem të Forcave të Armatosura, "nuk ka kuptim" dhe "është shumë e padrejtë" që deri tani ka pasur "dekorata të njëhershme" të ushtarëve në muajin prill, gjatë të cilave "disa janë dekoruar. sepse po dhe të tjerat jo të dekoruara sepse jo”.

Më 23 mars 2022, gjatë ceremonisë së hapjes së përkujtimeve të 50-vjetorit të 25 Prillit, në Pátio da Galé, në Lisbonë, Presidenti i Republikës ndau 30 dekorata për ushtarët e prillit.

Më 23 nëntor, ai dekoroi edhe 23 ushtarë të tjerë Abril, sërish me gradën Oficeri i Madh i Urdhrit të Lirisë.

Kur foli para Kuvendit të Republikës më 25 Prill 2022, Marcelo Rebelo de Sousa lavdëroi kapitenët e Abril dhe mbrojti se ne duhej të falënderonim "gjestin e tyre rithemelues" "mendoni çfarë të mendoni për atë që ata ishin para dhe pas këtij gjesti. ". “.

“Sido që të mendoni se si ishin ata para dhe pas këtij gjesti, ai ishte unik, i veçantë dhe vendimtar. Pa të, sot nuk do të kishte Kuvendi i lirë i Republikës me vota të lira. Nuk bëhet fjalë për ta harruar me shkrim apo për të rishkruar historinë”, tha ai.

IEL // SF

Artikujt e fundit